Készült: 2020.08.12.04:10:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

12. ülésnap (2010.06.07.), 58. felszólalás
Felszólaló Básthy Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:15


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁSTHY TAMÁS (KDNP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt időszakban a sajtóban a honvédség és a hozzá kapcsolódó szervezetek folyamatosan a címoldalon szerepeltek különböző visszaélések kapcsán. Hallhattunk előzetes letartóztatásba helyezett tábornokokról, megvesztegetési botrányba keveredett magas rangú katonatisztekről, rossz útra tévedt köztisztviselőkről. De az újságok címoldalán szerepelt a fentiekkel összefüggésben felbonthatatlan szerződés, irányított beszerzés, baráti körhöz kötődő alvállalkozói rendszer, és még sorolhatnám.

(Az elnöki széket Balczó Zoltán, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

Az ország biztonságát figyelemmel kísérő állampolgárként és parlamenti képviselőként is nyugtalansággal tölt el, ha a Magyar Honvédség korrupciós ügyektől hangos, ugyanis a korrupció, mint köztudott, aláássa a közbizalmat, és az egy olyan hierarchikus szervezetben, mint a honvédség, különösen jelentős rombolást tud végezni.

Az előző kormány honvédelmi minisztere ígéretet tett arra, hogy rendet tesz a honvédségen belül. Ha ez a rend, akkor milyen lehet a káosz? Hogyan lehet rendről beszélni akkor, amikor a Magyar Köztársaság leghierarchikusabban vezetett szervezetén belül ilyen korrupciós botrányok vannak? Hogyan lehet rendről beszélni akkor, amikor azok a parancsnokok, akiknek személyes példamutatással kellene jó példával elöl járni, a parancsnoki tekintélyt semmibe véve lejáratják a honvédséget? Milyen szervezeti rendszer és milyen ellenőrzés működik a honvédségen belül, ha külső szerveknek kell rávilágítania a honvédségen belüli visszaélésekre? Milyen példát látnak a most frissen végzett tisztek és tiszthelyettesek a főtiszti, tábornoki kartól? Ilyen botrányok után milyen érzéssel veszik fel az egyenruhát? Milyen jövőkép lebeg a szemük előtt? Milyen érzéssel mennek haza a családjukhoz? Hogyan érezhetik magukat a családjuk, a barátaik és az ismerőseik előtt?

Az egyenruha a civilek számára csupán egy összetartozást jelent, a katonáknak azonban ennél többet kell hogy jelentsen. Az egyenruha az azonosságot, az azonosulást is jelenti. Hogyan lehet ilyen esetekkel azonosulni? Hogyan tudják ezt feldolgozni azok az emberek, akiknek szolgálati elöljáróik ilyen szintű korrupciós ügyekbe keverednek? Az emberekben joggal merül fel a kérdés, hogy milyen következményei lesznek ezeknek az ügyeknek. A kialakult szervezeti rendszert érinti-e a változás? Várhatóan lesznek-e ehhez hasonló esetek? Lesznek-e személyi következményei annak, hogy az ellenőrzési rendszer nem működött megfelelően? Át kívánják-e tekinteni a HM érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok működését, és milyen elképzeléseik vannak a jövőbeli működésre vonatkozóan?

Államtitkár úr, várom a válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai