Készült: 2020.08.06.09:39:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

12. ülésnap (2010.06.07.), 138-140. felszólalás
Felszólaló Básthy Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  138 - 140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁSTHY TAMÁS (KDNP): Köszönöm, elnök úr, elfogadom.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr.

BÁSTHY TAMÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A NATO-csatlakozásunkat követő időszaknak az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó témája a légierő megújítása, NATO-kompatibilissé tételének kérdése volt. Ekörül rendkívül sok politikai, de hála istennek, nagyon sok szakmai vita is kialakult, de különböző lobbiérdekek, miegymás és nagy-nagy médiaérdeklődés közepette az Orbán-kormány egy sikeresnek bizonyult döntést hozott, amikor kiválasztotta a Gripen vadászrepülőgépeket.

Ezek a korszerű gépek, azon túlmenően, hogy valóban a NATO-kompatibilitás kérdésének is megfeleltek - rendkívül kedvező finanszírozási lehetőségre is módot nyújtott ez a szerződés. Az elmúlt években aztán keveset hallottunk, kikerült az érdeklődés középpontjából a Gripen-gépek beszerzésének értékelése, költségei, egyéb vonatkozásai, egészen addig, amíg az előző kormány sokak számára meglepő módon egy új szerződéssel módosította a korábbi megállapodásokat, amelynek természetesen jelentős anyagi konzekvenciái voltak, és technikai kérdések megoldása is volt a következménye.

Erről szeretnék, és azt hiszem, sokan szeretnénk hallani, hogy egyrészt milyen gazdasági következményekkel jár a légi utántöltés megoldása a Gripen-gépeknél, másrészt pedig a finanszírozás egyéb szerződései hogyan módosultak, és hogy érintették a honvédelem költségvetését az elmúlt időszakban.

Kérném megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  138 - 140  Következő    Ülésnap adatai