Készült: 2020.03.28.17:01:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2002.02.05.), 123. felszólalás
Felszólaló Dr. Kontrát Károly
Beosztás belügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:45


Felszólalások:  Előző  123  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Ha röviden válaszolnék az ön kérdésére, akkor azt mondanám, hogy igen, és azt is mondanám, hogy a magyar határátkelőhelyek fejlesztése az ország érdekeinek megfelelően, az uniós követelményekre is tekintettel és a kormány határozatában meghatározott ütemterv szerint folytatódik ebben az évben is. Engedje meg, hogy néhány részletre is kitérjek.

Jelenleg Bács-Kiskun megyében három közúti és egy vasúti határátkelőhely működik. Tompa közúti határátkelőhelyen Phare-támogatás igénybevételével átépül a személyforgalmi kezelőterület, a tervek elkészültek, a tenderkiírás megtörtént. Az építkezés a terveink szerint júniusban megkezdődhet, így még ebben az évben igénybe vehető lesz az új létesítmény. (Megszólal és hosszan csörög egy mobiltelefon.)

Hercegszántó határátkelőhely fejlesztésére tanulmányterv készült, az első szakértői egyeztetések megtörténtek, jelenleg a kiviteli tervek készülnek.

Ami pedig Bácsalmást illeti, szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy szakértői tárgyalások folynak annak érdekében, hogy Bácsalmás határátkelőhely alkalmas legyen nemzetközi forgalom lebonyolítására. Az átkelőhely átminősítését a Jugoszláv Köztársasággal történő általános határforgalmi egyezmény létrehozásával kívánjuk megoldani. A térség fejlesztése szempontjából kiemelt jelentőségű lehet ez a megállapodás.

Kelebia vasúti határátkelőhelyének korszerűsítése a határőrség és a vám- és pénzügyőrség költségvetési eszközeiből valósul meg. Az év végéig a munkák befejeződnek, a korszerűsítés után megteremthető a menet közbeni ellenőrzés lehetősége is.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  123  Következő    Ülésnap adatai