Készült: 2020.07.03.21:51:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

71. ülésnap (2019.06.12.), 57. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka előterjesztő nyitóbeszéde
Videó/Felszólalás ideje 10:43


Felszólalások:  Előző  57  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz), a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért kezdeményeztem képviselőtársaimmal a mentelmi joggal összefüggő egyes törvények módosítását, mert az idei európai parlamenti képviselői választáson olyan eset történt, ami egy 29 éve fennálló szokásjogot tört meg. Közmegegyezés volt a parlamenti frakciók között, hogy azokban az esetekben, amikor a képviselőjelölteket vagy a képviselőket a mentelmi jogukkal kapcsolatban kikérés illeti, amennyiben ez köztörvényes bűncselekmény, akkor kiadjuk őket. Vonatkozik ez a parlamenti képviselőkre, és vonatkozik ez azokra a képviselőjelöltekre, akiket a Választási Bizottság hivatalosan nyilvántartásba vett.Szükséges volt ez a közmegegyezés azért, hogy a képviselőket megillető mentelmi jogot okszerűen és célszerűen használják a képviselők, ne egyes bűnözők mentegetésére, az igazságszolgáltatás alóli kivonásra használják, hanem arra, hogy abban az esetben, hogy ha rágalmazás vagy egyéb eljárások kapcsán nyilvánvalóan a képviselői munkájuk akadályozása miatt indítanak ellenük eljárást, akkor ezt a parlament felül tudja vizsgálni.

(12.30)

Ugyanígy a képviselőjelöltek esetében pedig a Nemzeti Választási Bizottság. Eddig, 29 évig ez a közmegegyezés működött, minden egyes esetben a parlament  vagy korábban az OVB, vagy a Nemzeti Választási Bizottság  kiadta az ilyen képviselőket.

Most az európai parlamenti választáson példátlan eset történt. Czeglédy Csabát, aki egyébként már korábban büntetőeljárás alá volt vonva, az ügyészség ellene vádat emelt, és a bíróságon eljárás folyt ellene, a Demokratikus Koalíciói képviselői nyilvántartásba vetette a lista 34. helyén. Fogalmilag kizárt, hogy a 34. helyről bárki bejusson az Európai Parlamentbe képviselőként, tehát nyilvánvalóan nem azzal a céllal, hogy ő esélyesként bejuthasson az Európai Parlamentbe, hanem azzal a céllal, hogy a már ellene folyó bírósági eljárás megálljon, és újrakezdődjön, ezzel is időt adva Czeglédy Csabának, aki egyébként, nem titok, az MSZP, Gyurcsány Ferenc ügyvédje és Gyurcsány Ferencné Dobrev Klára üzlettársa.

A Nemzeti Választási Bizottság pártok és jelölő szervezetek által delegált tagjai közül a komplett ellenzék úgy szavazott, hogy fenntartják Czeglédy Csaba mentelmi jogát. A Demokratikus Koalícióból Avarkeszi Dezső, az MSZP-ből Litresits András, a Jobbikból Borbély Andrea, az LMP-ből Bodolai László, a Párbeszédből Fazekas Tamás, a Momentumból G. Szabó Dániel, a Kétfarkú Kutya Pártból Gönczi Gergely és a Mi Hazánk Mozgalomból Csáki Marianna.

Ezek voltak azok az emberek, akik megakadályozták azt, hogy normális esetben, ahogy ez eddig a szokásjog alapján történt, Czeglédy Csabának a mentelmi jogát erre az esetre felfüggesszék, kiadják, hogy az egyébként a jóval korábban ellene indult büntetőeljárásban a bíróság tárgyalni tudja az ügyét.

Czeglédy Csaba egyébként jól ismert a magyar politikai életben, de nemcsak a politikai életben, hanem mint bűnöző is. Mert nem arról van szó, hogy valami ma született bárány, egy ártatlan ember keveredik valamilyen furcsa helyzetbe, hanem arról van szó, hogy Czeglédy ellen korábban már kétszer jogerősen eljárást folytattak hasonló ügyekben. Egyszer 2000 augusztusában a Szombathelyi Városi Ügyészség megrovásban részesítette 11 rendbeli jogtalan adatkezelés és kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétsége kapcsán, illetőleg első fokon 2002-ben ítélték el egy másik esetben, és a másodfokú ítélet már jogerősen, az elsőfokú ítéletet súlyosbítva hagyta jóvá, és két évre felfüggesztetten kapott egy év nyolc hónapot, illetőleg 300 ezer forint pénzbüntetést hasonló cselekmények alapján. A bírósági ítélet indoklásából kiderül, hogy a bíró figyelembe vette, hogy Czeglédy visszaeső ezekben az ügyekben, és ezért súlyosbított.

Most pedig abban az ügyben, amit már itt a parlament is többször tárgyalt, nevezetesen a Rébusz és a Human Operator ellen  mind a kettő Czeglédy cége, illetve Czeglédy által befolyásolt cég  bűnszervezetben, különösen nagy értékre, 6 milliárd forint feletti értékre adócsalás, közokirat-hamisítás, a számviteli fegyelem megsértése ügyében, tehát ugyanazokban a bűncselekményekben indult ellene eljárás. Meglehetősen nagy port vert fel ez az ügy, mert közben Czeglédy sok száz neki dolgozó munkást és diákot nem fizetett ki a diákszövetkezetekből.

Tehát hogy Czeglédy Csaba kicsoda, azt mindenki tudhatta. Mégis úgy döntött a komplett ellenzék, hogy Czeglédy Csaba mentelmi jogát nem függesztik fel. Azt nem tudjuk, hogy Czeglédy mit tud, vagy a bírósági eljáráson mi derülhet ki, de azt tudjuk, hogy többen vallomást tettek ellene a bűnszervezet tagjaiként, és az is nagy kérdés, hogy hol van az a 6 milliárd forint, vajon mire használták fel, az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédje, Dobrev Klára üzlettársa milyen politikai célokra, milyen finanszírozásra, hiszen a bírósági eljárás megakadt, fel kellett függeszteni, mert a Nemzeti Választási Bizottságba delegált ellenzéki tagok, megtörve a 29 éve töretlen joggyakorlatot, szokásjogot, nem függesztették fel a mentelmi jogát.

Élünk a gyanúperrel, hogy nem lesz egyszerű az ügy. Azt tudjuk, hogy a bírósági vádirat meglehetősen hosszú, és egy nagyon szövevényes bűncselekményről van szó, ahol több tucat ember van eljárás alá véve, és azt is tudhatjuk, hogy esetleg egy évig is elhúzódhat ez az eljárás. Ha jön egy időközi választás  eddig minden parlamenti ciklusban voltak időközi választások , biztosak lehetünk benne, hogy az ellenzék teljes támogatásával, ahogy a Nemzeti Választási Bizottságban is ez megvalósult, majd Czeglédy elindul képviselőjelöltként, mentelmi jogot kap, újra megszüntetik a bírósági eljárást, majd pedig kezdődik az egész elölről.

Persze, Czeglédy ezt már megtette korábban, hiszen ne felejtsük el, hogy amikor előzetes letartóztatásban volt, az országgyűlési választásokon képviselőjelöltként elindult, csak pechjére eközben egy másik eljárás is indult ellene, s ebben az ügyben ugyanúgy fenntartották az előzetes letartóztatását.

Tehát nem valamifajta vélelemről van szó. Mondjuk ki, az ellenzék egy bűnözőt mentett ki a magyar igazságszolgáltatás eljárása alól, egy visszaeső bűnözőt, aki az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédje több ügyben, aki Gyurcsány Ferencnétől több mint 100 millió forintot kapott kölcsön az ügyletei finanszírozására.

Egyébként érdekesen árnyalja a képet, hogy az ellenzék, amely folyamatosan tolvajozik és korrupciózik, egy bűnözőt menteget. Vajon mit tud Czeglédy Csaba? Nagyon kíváncsian várjuk, hogy ha elindul a büntetőeljárás, akkor kiderülhet, hogy melyek voltak azok a politikai akciók, amelyekben Czeglédy Csaba a pénzével részt vett összellenzéki összefogás kapcsán.

Mindenesetre hogy megőrizzük a parlament és a választások tekintélyét és az iránta megnyilvánuló közbizalmat, nem maradhatunk tétlenek, ezért kezdeményeztem képviselőtársaimmal az alábbi törvénymódosítást, melynek lényege az, hogy ha képviselőjelöltté válik valaki, tehát a Választási Bizottság hivatalosan képviselőjelöltté nyilvánítja, de a jelöltté nyilvánítás előtt ellene már a bíróságra benyújtott vádat emeltek, tehát vádirat van ellene, illetve ellene személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés van, akkor erre az ügyre ne illesse meg őt a mentelmi jog. A napnál világosabb, hogy ezzel a mentelmi jog visszaélésszerű használatát meg tudjuk akadályozni. Nagy szégyene a magyar demokráciának, hogy 29 év közmegegyezése után az ellenzék ezt felrúgva arra kényszeríti a parlamentet, hogy ilyen intézkedéseket is tegyen. Mi ezt megtesszük, mert nem értünk egyet azzal, hogy az ellenzék bűnözőket rejteget, visszaesőket, kivonja őket az igazságszolgáltatási eljárás alól, pusztán azért, mert ki tudja, hogy milyen politikai és egyéb kapcsolatrendszer van, amit nem akarnak, hogy a bíróságon kiderüljön.

Véget ért az európai parlamenti választás, de még mielőtt valami hasonlón törte a fejét az ellenzék, remélem, hogy a parlament ezt még a nyáron el fogja fogadni, a nyári szünet előtt, és akkor a mentelmi joggal ilyen súlyosan, példátlan módon visszaélni nem lehet, és megakadályozzuk az ellenzéket abban, hogy azt a gyakorlatot folytassa, hogy bűnözőket menteget a mentelmi jog kapcsán. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  57  Következő    Ülésnap adatai