Készült: 2020.12.02.07:36:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 390. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  390  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm szépen. Azt hiszem, mindenképpen biztatónak tekinthetjük a kutatás-fejlesztés területén azt, hogy nemrég egy angol tudományos lap, azt hiszem, húsz európai ország - vagy nemcsak európai országok voltak benne - összevetésével Magyarországot az igen előkelő 6. helyre sorolta a jövőbeni lehetőségeket illetően. Ez, azt hiszem, mindenképpen bizakodással tölthet el minket.

Ami az előző kérdésre vonatkozik, hogy van-e túlképzés vagy nincs, és a tudásiparban milyen lehetőségekkel indulunk, azt gondolom, nem téveszthetjük szem elől, hogy az Európai Unióban e pillanatban az egy korosztályban felsőfokú képzést szerzők aránya még mindig magasabb, mint Magyarországon. És ha belegondolunk abba, hogy hamarosan az Európai Unió tagjai leszünk, nem gondolhatjuk azt, hogy úgy versenyképesek tudunk lenni, hogy Magyarországon a képzettségi szint alacsonyabb, mint az Európai Unió országaiban. Tehát nekünk mindenképpen el kell érni az Európai Unió képzettségi szintjét, enélkül nem fog menni. Enélkül álom lesz az, hogy Magyarországon is növekedjen a tudásipar termelékenysége vagy a tudásiparból előállított termékek aránya a GDP-n belül. Tehát nincs más út, ezen az úton kell végigmenni.

És még egy kérdésre kitérnék, ha van 30 másodpercem. Elhangzott nagyon sokszor, hogy a hallgatói normatíva nem növekedett az elmúlt időszakban. Ez az állítás igaz, de hadd tegyem hozzá, hogy a hallgatói támogatásokat egységében lehet kezelni. És azért idetartozik egy-két dolog, a Bursa Hungarica, ami pluszpénzt is vont be a rendszerbe, nem is keveset; idetartozik a tandíj eltörlése, de a legnagyobb mértékben a diákhitel.

Bazsa képviselőtársam elmondta, hogy 25-30 ezer forint egy főiskolai, egyetemi hallgató havi rezsiköltsége a tanulmányai során. (Az elnök csengetéssel jelzi az idő lejártát.) A diákhitel ebből 21 ezer forintot fedez, és éppen a legrászorultabbaknak jelenti a legnagyobb segítséget.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  390  Következő    Ülésnap adatai