Készült: 2020.08.11.07:00:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2005.11.02.),  267-271. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:53


Felszólalások:   263-266   267-271   272-420      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Az időt is sikerült közben túlhaladni. Martonosi György, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek: “Fontos-e a miniszternek a magyar gazdák érdeke, fontos-e a magyar fogyasztók egészsége?ö címmel. Képviselő úr!

DR. MARTONOSI GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tizennyolc hónapja vagyunk tagjai az Európai Uniónak. Ennek az időnek és a csatlakozásunkat megelőző húsz hónapnak elégnek kellett volna lennie arra, hogy a kormány egy hatékony élelmiszer-ellenőrzési rendszert alakítson ki, amely a biztonságon túl megvédi a magyar gazdákat a tisztességtelen piaci verseny káros hatásaitól is. Államtitkár úr, önök elvesztegettek 38 hónapot, építés helyett leépítettek, megszüntették a határainkon történő élelmiszer-ellenőrzést, helyette bevezették a heti egy-két alkalommal végzett szállítmány-ellenőrzést, és költségvetési megszorítások miatt átszervezték az élelmiszer-vizsgáló laborokat is.

Mindennek következtében az utóbbi időben egymást érik az élelmiszerbotrányok a hiányos ellenőrzések mellett akadálytalanul hazánkba zúduló élelmiszerimport miatt. Kezdődött a sor a paprikabotránnyal, majd folytatódott a sonka, a tej, a tejtermék, a tojás, a kolbász, a fagyasztott halétel, a fagyasztott baromfi, az ásványvíz, a citrom és még folytathatnánk a sort, hogy milyen termékekkel kapcsolatos botrányokkal, amelyek során mindig a vásárlók húzták a rövidebbet.

A koncepció nélküli tehetetlen kormányzásnak azonban súlyos következményei vannak a mezőgazdaságban. A gazdák példátlan piacvesztést szenvedtek el az elmúlt másfél évben, amely főleg az újonnan csatlakozó országok vonatkozásában volt különösen súlyos, elérte a 30 százalékot. A piacvesztés bizalomvesztést is okozott, a magyar gazdák nem bíznak az MSZP-SZDSZ-kormányban, és ez ma már így van a magyar fogyasztókkal, vásárlókkal is.

Kérdezem ezért államtitkár úrtól, tud-e, akar-e tenni a magyar gazdák érdekében, hogy ne veszítsék el a még meglévő hazai piacaikat. Tud-e, akar-e tenni azért, hogy az emberek egészségét ne veszélyeztessék a mérgezett, fertőzött, minőséghibás élelmiszerek?

Várom válaszát.

ELNÖK: A kérdésre Pásztohy András államtitkár úr válaszol.

PÁSZTOHY ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! A minisztérium és a kormány nagyon fontosnak tartja, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk következtében kialakult helyzetet annak rendje-módja szerint kezelje. Ismeretes, hogy belépésünkkel együtt járt a határellenőrzések megszüntetése, a termékek, így az élelmiszerek szabad áramlásának biztosítása; természetesen csak az uniós határainkra értem ezt.

Tulajdonképpen három tárca felügyelete alá tartoznak az ellenőrzéseink, amelyek összehangoltan történnek, és az úgynevezett koordinált ellenőrzéseknek meg is van az eredménye. A koordinált, összehangolt ellenőrzés-sorozatnak köszönhető, hogy különböző húskészítményeket, tej- és tojástételeket kellett levonatni a piacról, kivonatni a forgalomból. A tojásbezúzásról vagy a 2,8 százalékos tejnek a polcról való levételéről bizonyára hallott képviselőtársam. A jó tapasztalatoknak köszönhetően az Országgyűlés négypárti megegyezéssel kialakított, az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés hatékonyságának növelésére vonatkozó határozatának végrehajtása érdekében a tárca irányítása alá tartozó állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások kiemelt ellenőrzési tervet készítettek; tehát az országgyűlési határozat - amely négypárti volt - hatására is, ezt szeretném hangsúlyozni.

(17.30)

Ennek következtében 307 ezer darab holland, 56 ezer darab német eredetű, fogyasztókat félrevezető jelölésű tojástételt vonattunk le. A sort lehetne folytatni, a sajtóból nyilván erről értesülhetett a képviselőtársam.

Az elmondottakon kívül különösen nagy hangsúlyt fektettünk a hatósági döntéseket megalapozó laboratóriumi rendszer fejlesztésére, átszervezésére. Ennek keretén belül történik a műszerek áttelepítése, a többletkapacitások és a vizsgálati átfedések megszüntetése, az uniós laboratóriumi fejlesztési támogatások racionális felhasználása.

Tisztelt Képviselőtársam! Tehát látszik, hogy törvényi, jogszabályi, kormányzati összehangolással igyekszünk eleget tenni a gazdálkodók, a termelők és a fogyasztók elvárásainak.

ELNÖK: Ezzel a kérdések végére értünk. Mielőtt munkánkat folytatnánk, negyed óra szünetet rendelek el, tehát háromnegyed hatkor folytatjuk munkánkat.

Köszönöm.

 

(Szünet: 17.31-17.50

Elnök: dr. Világosi Gábor

Jegyző: Podolák György)

 
Felszólalások:   263-266   267-271   272-420      Ülésnap adatai