Készült: 2020.02.22.13:13:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 130. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen. Az oktatási kérdésekhez annyira nem értek (Arató Gergely: Ez nem szokott zavarni.), de mivel a Mezőkövesdi Kistérségi Társulásnak vagyok az elnöke, én elmondanám, hogy annak a rendszernek, amit Tatai-Tóth András és Kormos Dénes itt elmondott, milyen következményei lettek.

Be kellett zárni iskolát Egerlövőn, be kellett zárni iskolát Tiszabábolnán, be kellett zárni iskolát, óvodát Cserépváralján, be kellett zárni iskolát Tardon. Több településen a megszűnésnek a határán van az iskola. Egy-két tanulón, egy-két létszámon múlik, hogy most bezárják az adott iskolát vagy nem. A mezőkövesdi kistérségben ötven állás nélküli pedagógus van, akit a kistérségnek a vezetője most regisztrált, és sajnos ezeknek a száma egyre jobban növekszik.

De egyébként örömhír is van, az az örömhír, hogy viszont az iskolabuszoknak a száma jelentősen megnövekedett a kistérségben. Tehát az elmúlt hat évben a mezőkövesdi kistérség hat darab iskolabuszt tudott megszerezni. Hát, ennek van, aki örül, viszont azok, akiknek erre a buszra föl kell ülni az önök finanszírozási rendszere miatt, azt kell hogy mondjam, hogy nem örülnek.

Még egy kérdés, az európai uniós pénzeknek a felhasználása. Örömhír: a mezőkövesdi kistérség jelentős összeget nyert kompetenciaalapú oktatás bevezetésére és az esélyegyenlőségi programnak a megvalósítására és egyéb, ki nem mondható programokra. Köszönjük szépen, százszázalékos támogatás, 300 millió forint. Ez a 300 millió forint, uraim, ha valóban az oktatásra menne, ezekre a kistelepülésekre menne - amit elmondtam, hogy sajnos be kellett zárni az iskolákat -, akkor a mai oktatási rendszer a helyén lenne, és nem pedig az történne, amit önök akarnak, hogy a településeken szűnjenek meg az iskolák, az óvodák, a pedagógusok pedig munkanélküliek legyenek, mert az önök költségvetése és a benyújtott 2010-es is ezt fogja eredményezni. (Taps a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólás: Így van.)
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai