Készült: 2020.02.27.19:14:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 4. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 10:15


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban, a 2010. évi költségvetés általános vitájának az utolsó napjához értünk, hiszen holnap már a megalapozó törvények vitájával folytatódik a parlament ülése, s ahogy hallhattuk, a mai napon lezárásra kerül az általános vita.

Tudjuk, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány - most ugyan csak az MSZP írta alá, de az SZDSZ is meg fogja szavazni, mint ahogy azt már hallhattuk - két ciklus alatt immár a nyolcadik költségvetését terjeszti be az Országgyűlés elé. Ha valaki ért a kormányzáshoz és az esküje alapján végzi a munkáját, az tudja, hogy a ciklus utolsó évi költségvetésének kellene a legjobbnak lennie. Különösen igaz ez akkor, amikor egymás után két ciklusban folytathatja egy párt - illetve két párt - a kormányzást. Most épp ennek az ellenkezőjét láthatjuk. A nyolc év alatt az MSZP-kormány most nyújtotta be az ország számára a legveszélyesebb, legrosszabb, legelfogadhatatlanabb költségvetését. Hogy jut el egy kormányzó párt oda, hogy kormányzásának a nyolcadik évében azt, amit az azt megelőző években adott, az emberektől, az országtól lényegében visszavonja?

Elhangzott az is - az előző felszólaló is mondta -, hogy ezt a válság okozta. Engedjék meg nekem, hogy a felszólalásomban néhány olyan adatot mondjak el, amelyekkel ezt szeretném cáfolni. Az ország nem 2008 őszén jutott válságba, hanem az MSZP és az SZDSZ kormányzásával jutott válságba. Kérdezem tehát önöket - nem elszámoltatni akarok, csak kérdezni -, hogyan létezik az, hogy Magyarországon az önök kormányzása alatt az államadósság nagysága 8200 milliárdról közel 20 ezer milliárdra növekedett. Hogyan lehet az, hogy az önök kormányzása, tehát hét és fél év alatt több hitelt vettek fel az országnak, mint a Kádár-korszak alatt összesen? Miért volt szükség ekkora pénzre?

S ha a bevételgyűjtéseket számoljuk, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy önök valószínűleg világrekordot állítottak fel abban, hogy hány új adónemet vezettek be - közel húszat -, és hogy a meglévő adónemeket hogyan emelték az elmúlt években. Hogyan létezik az, hogy Magyarországon az önök kormányzása alatt az elvonás mértéke nem csökkent, hanem növekedett, a jelenlegi költségvetésben is meghaladja a GDP 50 százalékát? A harmadik tétel pedig, ami még a bevételszerzéshez tartozik, az állami vagyon értékesítése. Az önök kormányzása alatt évente hozzávetőleg 1000 milliárd forint állami vagyont adtak el. Adjuk csak össze! Emelték az adókat, új adókat vezettek be, növelték az államadósságot a világon a legnagyobb mértékben, és olyan ütemben adták el az állami vagyont, amire nincs más nemzetközi példa. Ez alapján egy olyan országban kellene élnünk, ahol ott van már a Kánaán, az emberek jól érzik magukat, s minden közösségi szolgáltatásra jut megfelelő pénz, az egészségügyre, a közlekedésre, mindenre. Ha úgy gondolják, hogy valótlant állítok, akkor cáfolják meg a bevételszerzési tevékenységüket illetően.

S amikor berobbant a válság, mindezt megfejelték az IMF-hitellel, európai uniós országként elsőként Magyarország szorult rá arra, hogy az IMF-hitelt felvegye, és ezzel lényegében meghatározta az ország következő húsz évét, a következő húsz év költségvetését.

Nézzük meg, hogy az a mérhetetlen nagy kapzsiság, ami a bevételek összegyűjtését jelentette az MSZP-kormány számára, mit eredményezett az embereknek! Vizsgáljuk meg a munkanélküliségi adatokat! Az önök kormányzása alatt a munkanélküliség folyamatosan növekedett.

A munkanélküliségi ráta 2002-ben még 5,7 százalék volt, most - láthatjuk - 10 százalék fölötti. Az Állami Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint közel 550 ezer munkanélküli van Magyarországon, amikor átvették a kormányrudat, 300 ezer volt, tehát önök a munkanélküliek számát az elmúlt hét évben megduplázták, ami valószínűleg szintén világrekord.

De ha megvizsgáljuk, hogy hogyan alakult az emberek reáljövedelme, hogyan alakult a nyugdíjasok helyzete, azt kell látnunk, hogy önöket mindig kizárólag csak politikai érdekek vezérelték; azok a politikai érdekek, hogy amikor jön a választás, akkor ígérjünk és adjunk, s amikor elmúlik a választás, akkor ezeket vonjuk szépen vissza. Összességében az emberek reáljövedelme ahhoz viszonyítottan, hogy mennyi költségvetési bevételt vontak be, megdöbbentően alacsonyan növekedett.

De említhetném például az árak növekedését, kiemelve egy-egy terméket, a benzin, a tej vagy a gáz árának a növekedését, összehasonlítva Magyarország GDP-növekedésével. Míg a GDP mintegy 40 százalékkal növekedett az önök ideje alatt, addig az árak, az alapvető élelmiszerárak is jelentősen, a többszörösére növekedtek. A gázárról nem is beszélve: amikor elkezdték a kormányzást, 39 forint volt egy köbméter gáz, ami száz forinttal növekedett az elmúlt időszak alatt. De megvizsgálhatnánk az állami főiskolai, egyetemi helyek számát - érdekes módon azok is csökkentek -, megvizsgálhatnánk a MÁV és a BKV adósságának a növekedését, ami az önök kormányzásának ideje alatt többszörösére, négy-ötszörösére növekedett, de megvizsgálhatnánk az egy állami alkalmazottra kifizetett végkielégítések számát is, ami szintén többszörös növekményt mutat, és folytathatnánk a sort a végtelenségig.

Azt gondolom, hogy az a tevékenység, amit önök végeztek az elmúlt hét és fél év alatt, s ami ki fog kerekedni majd nyolc évre, súlyos károkat okozott az országnak, és hosszú időre lesz szükség ahhoz, hogy az országot újra jó pályára lehessen állítani. Magyarországnak például a mai napig nincs kijelölt euróbevezetési céldátuma, egyetlenként az európai uniós országok között. Tudjuk, hogy Magyarországon az autópálya-építés háromszor annyiba került, mint egy normál európai országban, tudjuk, hogy más országokban kétszer vagy háromszor olyan hosszú metróvonalat építenek ugyanakkora összegből, mint Magyarországon, amit itt ráadásul még nem is képesek megépíteni, ilyen drágán sem.

Ha megvizsgáljuk azt, hogy mi az önök kormányzásáról a nemzetközi minősítő intézetek véleménye, akkor láthatjuk, hogy az önök kormányzása alatt az összes hitelminősítő intézet jelentősen csökkentette Magyarország minősítését és besorolását. A legtöbb kritikát Magyarország kapta az Európai Uniótól, többek között 2005-ben, amikor többször dobták vissza a konvergenciaprogramot, egyedül Magyarországét, amit önök egyszerűen nem tudtak elkészíteni. De megvizsgálhatnánk az ÁSZ-jelentések változását, hogy az elmúlt hét évben hogyan változtak, hogy lettek egyre keményebbek és kritikusabbak, vagy azt, hogy mennyire nem vették figyelembe az Állami Számvevőszék jelentését a mostani költségvetés készítésekor sem. De vizsgálhatnánk a versenyképesség helyzetét is. Például a Világgazdasági Fórum listája alapján az Orbán-kormány idején 28. helyen volt Magyarország, míg az önök kormányzása alatt eljutott a 62. helyre, és most nagy öröm, hogy visszajöttünk az 58. helyre.

(8.20)

De megvizsgálhatjuk, mondjuk, a korrupciós helyezésünket is. Azt kell látni, hogy az önök kormányzása az ország számára a korrupciós megítélésben is csak rosszabbat, rosszabbat, egyre lecsúszó "teljesítményt" hozott.

Tehát az, hogy önök kénytelenek voltak egy ilyen költségvetést az ország elé hozni, amelyben beismerik a teljes, totális kormányzati alkalmatlanságukat, nem az elmúlt év őszén kezdődött, az akkor kezdődött, amikor önök a kormányrudat magukhoz vették hazugságokkal, az emberek becsapásával, és ezt 2006-ban is folytatták. Tehát ez a költségvetés az önök kormányzásának, az önök politikai teljesítményének a költségvetése, amelyet a magyar emberek nem tudnak, nem képesek elfogadni, és úgy gondolom, hogy ezt, amikor lehetőségük lesz, az önök számára ki is fogják majd fejezni.

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai