Készült: 2020.02.21.07:30:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

229. ülésnap (2009.10.08.), 174. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:55


Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szabó Zoltán próbálkozik, nem tudom, hányadjára szólal már fel, hátha felhergeli a fideszes képviselőket. Mi szívesen reagálnánk, de tudja, képviselő úr, merthogy az SZDSZ-nek az egyórás ideje a kormánypártoknak a támogatottságát növelte és az ellenzéktől vett el, ezért van ön ilyen helyzetben, hogy a vita végén beszélhet annyit, amennyit akar. Egyébként gratulálok. Úgy gondolom, hogy önnek megvan az új szakmája a választások utánra, tehát minden bizonnyal pék szakmát választott, úgyhogy sok sikert majd hozzá.

Így a vita végén nekem két szó jutott eszembe a 2010. évi költségvetés vitájáról, hogy hosszú volt és értelmetlen. Bevallom őszintén, hogy erről a költségvetésről nem is lehet máshogy vitázni. Gondoljuk csak el, ez a költségvetés teljesen érzéketlen a magyar vállalkozásokhoz, azokhoz, akik megtermelik a javakat, a magyar családokhoz, a magyar nyugdíjasokhoz, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, a köztisztviselőkhöz, a közalkalmazottakhoz. Ez a költségvetés az emberekkel, a családokkal nem foglalkozik. Ez a költségvetés egyetlenegy dologgal foglalkozik: a hitelezővel. Azt is mondhatnám, azzal a hitelezővel, aki a betegnek odaadta a lélegeztetőgépet, és azt mondja neki, hogy ha nem azt csinálod, amit mondok, nem törleszted a lélegeztetőgép lízingjét, akkor leveszem rólad. Ez van Magyarországgal.

Ez a költségvetés senki másnak nem jó, csak annak, aki a kölcsönnel tavaly ősszel, az IMF, a Valutaalap és a Világbank megmentette ezt a kormányt attól, hogy a világ szégyenére csődbe vigyen egy európai uniós országot. Senki más javát nem szolgálja.

Persze, ehhez kellett egy olyan miniszterelnök, aki a gazdasági világból jött, aki felszámolóbiztos volt; igaz, eltűnt a liba is, eltűnt a liba ára is - ő ma Magyarországon költségvetést csinál az országnak. Soha életében nem állt ki az emberek elé, soha nem kellett neki kampánybeszédet mondani, soha nem kellett az emberek véleményét meghallgatni. És persze, mellé kellett egy olyan pénzügyminiszter, aki azon dolgozott az elmúlt években, hogy adót takarítson meg a megbízóinak, aki ügyesen értelmezze a magyar törvényeket, és gyönyörű szépen kijátssza azokat. A pénzügyminiszter úrra szintén igaz ez: soha életében az emberek előtt egyetlenegy fórumon beszédet nem kellett mondani, soha nem érezte meg, milyen az, hogy a választók bizalmát elnyerni, milyen az, hogy az embereket meggyőzni nemcsak szavakban, hanem utána tettekben is arról, hogy amit én mondok, azt is fogom csinálni.

Ez a költségvetés, nehogy azt higgyék, uraim, hogy azzal, hogy a gyermekétkeztetés normatíváját esetleg visszaállítják - egyébként kétlem, hogy vissza fogják állítani; most azt mondják, hogy visszaállítják -, nehogy azt higgyék, hogy mert leültek a fogyatékosszervezetekkel, és most beadnak egy módosító javaslatot, ez a költségvetés rendben van. Uraim! Ez a költségvetés nincs rendben. Ennek a költségvetésnek nagy hibája volt ez, de nem ez a legnagyobb hibája. A legnagyobb hibája az, hogy olyan hatással lesz Magyarországra, amelyet önök véleményem szerint még fel sem tudnak fogni.

Azt is mondhatnám persze gúnyosan, cinikusan, hogy a növekedésnek a költségvetése. Tudják, miért? Azért, mert ennek a költségvetésnek a hatására nőni fog Magyarországon az elszegényedés.

(16.40)

Nőni fog azoknak a családoknak a száma, akik a létminimum alatt élnek. Nőni fog azon gyerekek száma, akik rászorultak lesznek majd az iskolában. Nőni fog azon nyugdíjasok száma, akik nem tudják majd fizetni a gázszámlát, és nem tudnak majd megélni. Az aktívak közül pedig nőni fog a munkanélküliek száma, azért fog nőni, mert egyetlen forint nincs ebben a költségvetésben, hogy azokat a cégeket, amelyek bajban vannak, segítse, támogassa és ösztönözze.

Ne jöjjenek az európai uniós forrásokkal! Ha azt ügyesen csinálták volna, akkor ma nem itt ülnének, hanem átadásokon lennének az országban. Az európai uniós források felhasználása rossz, lassú, megfinanszírozhatatlan, és nem érdekel senkit. Három éve folyik ez a projekt, ma már rég az átadásoknak kellene történnie.

Az a probléma, hogy nőni fog a felszámolás alatt lévő cégek száma a körbetartozások miatt és a megrendelések hiánya miatt, és ezáltal visszahat majd a munkanélküliekre. Nőni fog a bezárt iskolák száma az oktatás finanszírozása miatt, és nőni fog az adósság, nőni fog tovább az ország adóssága, az a baj, hogy ezzel párhuzamosan nőni fog most már majd az önkormányzatok adóssága az elmondottak szerint. Nőni fog a vállalkozások adóssága, mert valahogy túl akarják élni, és fönn akarják magukat majd tartani. (Göndör István: Ez mind a kormány hibája.) A legnagyobb probléma az, hogy nőni fog a családok adóssága is.

Uraim! Az egész országnak a versenyhátránya nő az Európai Unióban ezzel a költségvetéssel. Teljesen értelmetlen ezt a költségvetést így elfogadni. Nőni fog a távolság az euró bevezetésétől. Ez a költségvetés nem segíti az euró bevezetését. Ez a költségvetés teljesen lenyomja ezt az országot, kedvtelen, munkanélküli emberek lesznek, akik várják azt, hogy jöjjön egy új, jöjjön egy más. Úgy gondolom politikusként, önök számára is teljesen értelmetlen ezt a költségvetést támogatni. Ha önök politikából akarnak még élni, föl kell állni, ezt a költségvetést vissza kell vonni, és azt mondani, hogy mielőbb jöjjön az új választás (Keller László: Ezért.) - azért, hogy mérettessük meg magunkat.

Nagyon sok kérdés érkezett abban a tárgyban, hogy a Fidesz milyen javaslatokat tegyen. Most elmondok egyet, Járai Zsigmond mondta a közgazdász konferencián. Azt mondta, hogy 500-600 milliárd forintot meg lehet takarítani. Tudják, miből? A bürokrácia csökkentéséből - ahhoz persze erős kormány kell -, a korrupció csökkentésével, megszüntetésével - persze ahhoz is erős kormány kell, és erős társadalmi támogatottságú kormány kell -, és száz darab háttérintézmény megszüntetésével. 600-700 milliárd forintot lehet megtakarítani.

Uraim! Önöknek itt volt hét és fél évük, képtelenek voltak erre, önök pont az ellenkezőjét tették. Tudják, mi a legnagyobb baj? Ez a költségvetés önöknek a bukást jelenti (Az elnök csenget.), egye fene, de az országnak viszont a lemaradást.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai