Készült: 2021.03.08.04:35:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

237. ülésnap (2001.11.07.), 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Braun Márton (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:47


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Véres kardként vonul végig a vitánkon ez a bizonyos FATF-jelentés. A jelentésben Magyarországot nem együttműködő országnak jelölik, és egyetlen pontban támadják a magyar jogrendszert, hogy a bizonyos anonim betétszámlák lehetőséget adnak a pénzmosásra. Maga a szervezet sem állítja azt, hogy Magyarországon ezekkel kapcsolatban pénzmosás folyik, csak a lehetőségét.

Tehát azt hiszem, amikor hozzányúltunk a pénzügyi törvények kapcsán ehhez a rendelkezéshez, akkor tekintettel itt a betétek nagyságára, tekintettel a jellemző betételhelyezőkre - ezek főként idős, vidéki polgárok -, úgy gondolta a kormány és úgy gondolta a parlamenti többség, hogy itt egy hosszabb kifutási időt lehet hagyni.

Nyilvánvaló, hogy ez a szervezet mint lehetőséget megemlítette, hogy ez pénzmosási lehetőségként fennáll, sajnos az időközben bekövetkezett változások, és sajnos az, hogy a pénzmosás mint a terrorizmus pénzügyi fedezete ellen folytatott küzdelemben szigorítanunk kell... - azt hiszem, maga az FATF-jelentés nem volt egy akkora dráma, a magyar jogrend megfelelt az elvárásoknak. Ez egy teljesen új helyzet, egy teljesen új törvény, szigorítanunk kell egyéb más törvényeinket is a jelen helyzetben, illetőleg a terrorizmus elleni küzdelemben meg kell adnunk a kormánynak ezt a bizonyos rendkívüli felhatalmazást, amiről nincsen vita köztünk, tehát a parlament nagy többsége elfogadja. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai