Készült: 2021.01.23.08:49:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2009.11.02.), 176. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Június közepén a szocialista képviselők, illetőleg a kormány elfogadta a köztársasági elnök úr által megfontolásra visszaküldött, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, valamint az egyes szociális tárgyú törvények módosítását. Ezen módosítások a gyes igényelhetőségét az eddigi három évről két évre csökkentették. A döntés meghozatalakor a kormány megerősítette Lamperth Mónika volt szociális és munkaügyi miniszter 2008. évi ígéretét, miszerint 2013-ig 15 ezer új bölcsődei férőhelyet hoznak létre.

A köztársasági elnök úr nem véletlenül küldte vissza megfontolásra a törvényt. Erősen kétlem, hogy képviselőtársaim belegondoltak a döntésük következményeibe, hiszen a gyes három évről két évre történő csökkentésével kezelhetetlenné válik az ellátandók köre, ugyanis a bölcsődék már most is 128 százalékos kihasználtsággal működnek.

A kormány ígéretéből, miszerint 2008 és 2013 között 15 ezer új bölcsődei férőhelyet hoznak létre, ez idáig a töredéke sem teljesült. Bölcsődébe kényszerítik a gyermekeket, de a bölcsődei normatívát a tavalyi 540 ezer forintról 494 ezerre csökkentik, miközben egy bölcsődei férőhely költségei 1,2 millió forint körül mozognak. Az önkormányzatoktól forrásokat vonnak el, az önkormányzatok ezeket a kiesett normatívaösszegeket nem képesek pótolni.

Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány a gyes két évre csökkentésével a gyermekvállaló szülők helyzetét tovább nehezítette. Rendkívül veszélyes politika ez, hiszen évről évre csökken a népesség száma.

Tisztelt Államtitkár Úr! Felteszem a kérdést: mi lesz a kettő és három év közötti gyermekekkel, akiknek a szülei szerencsés úton munkát találnak, de bölcsődei férőhelyet nem? Vagy úgy gondolják, hogy ezek a szülők ki tudják fizetni a családi napközit? Mi lesz azokkal a szülőkkel, akik ilyen bizonytalan környezetben nem mernek gyermeket vállalni? Mi lesz azzal az országgal, ahol a bizonytalanság miatt nem születnek gyermekek?

Várom válaszát. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai