Készült: 2021.05.16.22:43:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap (2020.12.15.), 4. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Kicsit nehéz az önök gondolkodását megérteni, hiszen ha jól értem, most nem azt bírálta, hogy a kormány rosszul kezeli a járványt, rosszul kezeli a gazdasági válságot, hanem azt bírálja, hogy miért nincs már itt a ’21-es pótköltségvetés. Amikor pedig pótköltségvetést csinálunk, akkor az a probléma, hogy „miért csinál a kormány pótköltségvetést, mi előre megmondtuk, hogy így meg úgy, meg amúgy”. Most, hogy azt nem tudja bántani, hogy a kormány milyen költségvetési és gazdasági döntéseket hoz, azzal próbálja támadni a kormányt, hogy a ’21-es költségvetést 2020. december közepén miért nem módosította. Tisztelt Képviselő Úr! Ön is jól tudja, hiszen a felszólalásában is elmondta, hogy válság van, világjárvány van, minden ország a világon, Európában azzal küzd, hogy hogyan kezeli a járványt, hogyan kezeli egészségügyi szempontból és hogyan kezeli gazdasági visszaesés, gazdasági nehézségek kezelésének szempontjából.

Magyarország nem kezeli rosszabbul, sőt kicsit talán jobban is, mint esetleg más országok. Ha összehasonlítjuk az európai uniós országokkal a várható, például a 2020-as költségvetésnek a GDP-visszaesését, azt láthatjuk, hogy Magyarországon ez el fogja érni várhatóan a 6 százalékot. Jelzem, hogy a konvergenciaprogram készítésekor már 3 százalékos visszaeséssel számoltunk, és ez valóban nagyobb lesz, mintegy 6-6,5 százalék várható.

Ami a hiány kezelését illeti: igen, 2020-ra a rendkívüli kiadások miatt 8 százalék fölé is mehet a költségvetés hiánya, de ez szintén nem egyedi, hiszen az Európai Unió átlaga is meghaladja a 8 százalékot, 8,3 százalék, a visegrádi országok hiánya pedig 8,2 százalék lesz várhatóan, de a többi európai uniós országban is hasonló nagyságú hiányt terveznek.

Azt gondolom, egy ilyen helyzetben az a fontos, hogy a gazdasági fundamentumok erősek legyenek, az a fontos, hogy a költségvetés teherbíró képessége biztos legyen, az a fontos, hogy a költségvetés finanszírozhatósága ne okozzon károkat az államadósság tekintetében és a lakosság felé, ez ne jelenjen meg abban, hogy a lakosságot adóemelésekkel terheljük. És ez így is van: a gazdasági nehézség ellenére adócsökkentéssel próbáljuk az egyensúlyt fenntartani, a lakosságot, a vállalkozásokat semmiképpen nem terheljük ezeknek a többletkiadásoknak a terhével. És ezt el is ismerik egyébként, hiszen a hitelminősítők is felminősítették ebben az évben Magyarországot, elismeri egyébként az Európai Unió, és az OECD felmérése alapján is Magyarország a világon is megállja a helyét adócsökkentés tekintetében.

A 2021-es költségvetésért sem kell aggódni. A 2021-es költségvetést, amikor eljön annak az ideje, a kormány módosítani fogja, az Országgyűlés elé fogja terjeszteni. A legfontosabb az, hogy a válság kiadásait mind 2020-ban, mind 2021-ben a kormány biztosítani tudja. Azt hiszem, azt gondolom, hogy ez minden tekintetben mind ez évben, mind a jövő évben biztosított. Ezen túl, ha tovább vizsgáljuk az adósság szerkezetét, ez sem romlik a válság ideje alatt, hiszen a lakossági állampapír-vásárlások aránya jelentősen megnövekedett az elmúlt időszakban Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai