Készült: 2021.05.10.20:28:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap (2020.12.15.), 224. felszólalás
Felszólaló Dr. Keresztes László Lóránt (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:53


Felszólalások:  Előző  224  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Valóban, szokásaimhoz híven, napirend után szűkebb hazámról, Pécsről és Baranyáról, ezt a térséget és várost érintő problémákról szeretnék beszélni.A mai parlamenti ülésen is több olyan kormánypárti képviselői felszólalást hallhattunk, ahol tagadták a kormányzat megszorító politikájának hatásait, holott egyértelműen látható, hogy a kormány sajnos olyan módon érvényesítette ebben a rendkívül nehéz járványügyi és válságos időszakban a megszorító intézkedéseket, hogy azok nem voltak szükségesek.

Látható, hogy a költségvetésben még mindig ott vannak azok a források, ott vannak azok az átcsoportosítási lehetőségek, amelyek megadták volna a mozgásteret a kormány számára, hogy ne kelljen az önkormányzatokat vagy éppen az egyetemi szférát ilyen brutális megszorító intézkedésekkel sanyargatni. Látható volt már a tavaszi első hullám idején is, hogy az önkormányzatok voltak a járványügyi védekezés első számú bástyái, és most is ilyen szerepben küzdenek az ott élő emberek egészségének és biztonságának megőrzéséért.

És látható, hogy még az olyan térségekben is, melyek gazdaságilag nehezebb helyzetben vannak, az önkormányzatok erőn felül részt vettek, és nagyon sokszor olyan intézkedéseket hoztak, amelyek megelőzték a kormány lépéseit. Ezért súlyos és álságos az a politika, hogy az önkormányzatokat megszorításokkal sújtják, úgymint a gépjárműadó elvétele vagy éppen azzal a gyalázatos intézkedéssel, hogy az állam kivonult a helyi közösségi közlekedés állami támogatásából.

Sorolhatnánk még hosszan azokat az intézkedéseket, amelyekkel nem támogatta a kormány, és nem támogatta az Országgyűlés kormánypárti többsége az önkormányzatokat, hanem akadályozta őket, nehezítette a munkájukat, ezzel nehezítette a védekezést is.

Sajnos, az önkormányzatokon túl a megszorítások elérték már az egyetemi szférát is. Rengetegszer vitatkoztam én itt Bódis államtitkár úrral, rektor úrral erről a kérdésről, hogy a kormány közel 20 milliárd forintot vont el az egyetemektől, és ennek rendkívül súlyos, beláthatatlan hatásai vannak.

A Pécsi Tudományegyetemtől közel 2 milliárd forintot, 1,9 milliárd forintot vettek el, ami rendkívül súlyos hatásokkal jár az egyetem működésére nézve. Teljesen világos, hogy egy ilyen megszorító intézkedést, egy ilyen megszorítást az egyetem nem fog tudni kigazdálkodni, és ez leépítésekkel jár, és egyáltalán az egyetem jelenlegi funkcióit, sok tekintetben az oktatási funkcióit sem fogja tudni teljes mértékben fenntartani.

Ez minden alapot nélkülöző dilettáns, rosszindulatú intézkedés volt a kormány részéről, és én külön felháborítónak tartom, hogy a pécsi, illetve a Pécsett élő kormánypárti képviselők nem emelték fel a szavukat a megszorítások ellen. Hoppál Péter képviselő úr nem tett semmit, nem szólalt fel, és nem szavazott ezen megszorító intézkedések ellen, és hasonlóképpen Nagy Csaba, Pécsett élő képviselő úr sem állt oda Pécs városa mellé, és nem lépett fel az Orbán-kormány megszorító intézkedései ellen.

(18.30)

Nem oly rég, néhány héttel ezelőtt Hoppál Péter tartott egy sajtótájékoztatót, és diadalittasan jelentette be, hogy a Pécsi Tudományegyetem a magyar kormánytól 5,7 milliárd forintos támogatást kapott. Ez egy rendkívül álságos bejelentés volt, ugyanis elfelejtette Hoppál Péter hozzátenni, hogy ez a támogatás nem az egyetem működésére megy, hanem végső soron Mészáros Lőrinc cégeinek a zsebébe jut. Hiszen 2017-ben Mészáros Lőrinc cégei nyerték meg azt a beszerzést, ami a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara egy új épületének felépítéséről szólt. Azóta olyan mértékben drágult ez a beruházás, olyan mértékben drágult Mészáros Lőrinc teljesítése, hogy egyszerűen a beruházás befejezéséhez volt szükség erre a hatalmas összegre, tehát ez a támogatás gyakorlatilag nem a Pécsi Tudományegyetem működésére, hanem Mészáros Lőrinc cégeinek a zsebébe jut.

Mi magunk természetesen a tiltakozáson túl lépéseket is tettünk annak érdekében, hogy megvédjük a Pécsi Tudományegyetemet, ezért egy petíciót indítottunk, és amíg lehetett, amíg ezt lehetővé tette a járványügyi korlátozás és helyzet, az utcán gyűjtöttük szinte mindennap az aláírásokat. Sok ezer pécsi írta alá ezt a petíciót, sok ezer pécsi tiltakozott a kormány megszorítása ellen. Annyit már elértünk, hogy nem oly rég államtitkár úr bizakodásra okot adó kijelentést tett, elismerte azt, hogy valóban ezek a megszorító intézkedések nem voltak helytállóak, és már elkezdődött a kormánynál az intézkedés, hogy milyen módon tudják visszapótolni az egyetemeknek ezeket a forrásokat.

Azt gondolom, hogy ez a helyes intézkedés, ez a helyes lépés, amikor látjuk, hogy valamilyen kormányzati intézkedés konkrétan súlyos károkat okoz egy egyetemnek, károkat okoz az egyetemet befogadó városnak, és hozzáteszem, az egész megyének, akkor együttműködésben az ott élőkkel és a pécsi polgárokkal, el tudunk érni eredményeket még egy ilyen nehéz helyzetben is, egy kétharmados többséggel szemben is.

Az viszont önmagában elszomorító, hogy a város kormánypárti képviselői semmit nem tettek, ők úgy érezték, hogy minden pillanatban Orbán Viktornak és kormányának lojálisak, s nem a helyiek érdekeit képviselik. Azt gondolom, hogy Pécs és Baranya megye többet érdemel ennél. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  224  Következő    Ülésnap adatai