Készült: 2021.05.08.15:12:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap (2020.12.15.), 22. felszólalás
Felszólaló Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:24


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Értem vagy érteni vélem kormánypárti képviselőtársaim kétségbeesett próbálkozásait azt illetően, hogy magyarázzák a bizonyítványt. Államtitkár úr elmondta, hogy szerinte a 11., más összevetésben a 9. legjobb a magyar gazdasági teljesítmény az Unión belül; a termelési jelentéseket jól megszerkesztették a kommunikációs paneleket gyártók, aztán szembejön a rögvalóság. (Nacsa Lőrinc: Ezek tények! Tények!) Amikor Nacsa képviselőtársam behörög egy felszólalás közben, akkor magyarázza el, kérem, azt is, hogy mondjuk, vendéglátósok, idegenvezetők, nyelvtanárok tekintetében, akik, teszem azt, nem minden esetben katások, de még katások esetében is, milyen kilátásokat biztosít ez a kormány. Milyen segítséget biztosít azok számára, akik munkanélküliként, álláskeresőként semmiféle pénzügyi ellátásra nem jogosultak? Ugye, most elhalkultak, most nincs bekiabálás! 150 ezer magyar emberről beszélünk, aki az önök rendszerében semmiféle álláskeresési segítségre nem jogosult. Vegytisztán neoliberális gazdaságpolitikai modelljükben ezeknek a magyar embereknek, ezeknek a társadalmi csoportoknak nincs hely. Az önök stratégiai partnerei, a német multi cégek ezeket a gazdaságpolitikai utasításokat adták parancsba vagy engedték, éppen ezért nézi az ember fanyar félmosollyal azt, hogy itt különböző bal-, jobboldali tengelyen igyekeznek elhelyezni magukat. (Németh Szilárd István közbeszól.) 2010 végén, amikor a miniszterelnök úr itt, ebben a Házban személyesen fogadta Soros Györgyöt, az már a jobboldali Fidesz érája volt? Mikor tetszettek fordulni? Hol van a jobboldali patrióta nemzeti gazdaságpolitika, amelyik megvédeni a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozót? Nincs ilyen, mert nem látjuk a számukra biztosított kedvezményeket. Azt látjuk, hogy önök az Audival kötnek kétmilliárdos szerződést, amivel támogatólag kipótolják az egész éves veszteségét a nagy multi cégnek, az autógyártónak, a magyar mikrónak és a kicsinek pedig szinte semmit. Ez az önök gazdaságpolitikája.

(9.50)

Amit látniuk kéne, az önök jobboldali ellenzékének képviselőjeként szembesítem önöket folyamatosan azzal, hogy lakhatási kataklizma dúl Magyarországon. Olyan lakhatási válság dúl, amelyen belül a lakhatási szegénység mintegy 2,5 millió embert érint, és a magyar érintett polgárok egyhatoda, most, ezekben a napokban, amikor önök röhögcsélnek és hörögnek, a magyar érintett emberek egyhatoda nem képes felfűteni télen a lakását. Ez Magyarország jelen pillanatban, és ezen lakhatási kataklizma közepén én nem vitatom el, nem akarom kétségbe vonni azt, hogy önök szerencsés társadalmi csoportok, gazdag emberek új építésű ingatlanvásárlásait kiemelt módon támogatják. Nem vitatom el, így van.

De azt is szeretném elmondani, hogy a 13 ezer kilakoltatással párhuzamosan, amihez önök asszisztáltak (Dr. Rétvári Bence: A Jobbik… A Jobbik szervezi az önkormányzatokban… Ti szervezitek…), támogathatják önök az új építésű lakóparki lakások építését, csak a magyar rögvalóság az, hogy az út szélén közben nem fordítanak figyelmet magyar albérletesekre, ugyanolyan családi célokkal és ugyanolyan gyermekvállalási célokkal rendelkező fiatalok tömegeire, és ezek az állampolgárok korábban még minimális segítségre számíthattak.

A lakáscélú előtakarékosság állami támogatásával sokszor pont a CSOK-ra való önrészt tudták összeszedni. Ha államtitkár úr válaszol, kezdje már azzal, hogy az LTP állami támogatásának megszüntetése után mit raktak annak a helyébe. (Dr. Rétvári Bence: A CSOK-ot…) Mit javasolnak a magyar fiatalok számára (Dr. Rétvári Bence: A CSOK-ot…), akik a CSOK-önrészre is csak támogatott formában tudtak spórolni? Nem fog tudni rá mit mondani.

A helyzet az, hogy jelen pillanatban nemcsak az a 150 ezer álláskereső van bajban, aki semmiféle juttatásra nem jogosult (Dr. Rétvári Bence: A Jobbik van bajban…), bajban vannak az albérletben élők, hiszen a magyar családok mintegy fele vagy közvetlen bevételkiesést szenvedett el a járvány miatt, vagy valamely családtagja érezte ezt a bőrén, és nekik is a korábbi szerződés alapján albérletet kell fizetniük, számlákat kell fizetniük, gyermeket kell nevelniük. Éppen ezért haladéktalanul szükség lenne állami forrásból, egy állami alapból egy olyan albérlet-támogatási szisztémára, ahova egy online felületen, a tisztességes szerződés bemutatásával, a kereseti viszonyok megvizsgálása után igenis támogatásért fordulhasson az a magyar állampolgár, aki bajban van. Meg kell előzni a további otthonvesztéseket; meg kell előzni a magyar gyermekek nélkülözését.

Éppen ezért amellett, hogy bérlakásokat kellene tömegesen építeni, és önök elzárkóznak ez elől, amellett, hogy az üresen álló ingatlanállományt lakhatási ügynökségek létrehozatalával legalább részben használatba kéne venni bérlakásként, amellett, hogy lakhatási támogatási szisztémát kellene indítani (Közbeszólások a kormánypártok padsoraiból.), amellett, hogy magyar hallgatók számára, ha valaki kiadja az albérletét, akkor adómentessé kéne tenni az egész folyamatot, amellett, hogy az idegen, pusztán befektetési célú ingatlanvásárlásokat át nem hárítható büntetőadóval kellene sújtani, látjuk, hogy önök elutasítják ezeket. De mindezek mellett legalább most, a járványügyi veszélyhelyzetben segítsünk azokon, akik albérletben élnek, a korábbi kötelezettségeiket vállalniuk kell, meg kell fizetniük (Dr. Rétvári Bence: Ezért nem szavaztátok meg a hitelmoratóriumot, igaz?), viszont a bevételeik elapadtak, önök nem üzennek az elapadt bevétellel bírók számára semmit. (Dr. Rétvári Bence: A hitelmoratóriumot miért nem szavaztad meg?)

Szedjék össze magukat, támogassák azt a jobbikos javaslatot, amelynek értelmében (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) most átmenetileg kihúzhatjuk a bajból ezeket az embereket. Ne legyenek neoliberálisok, ne hagyjanak további embereket az út szélén! (Taps a Jobbik padsoraiból.  Dr. Rétvári Bence: Miért nem szavaztad meg a hitelmoratóriumot?
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai