Készült: 2021.05.10.19:57:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap (2020.12.15.), 18. felszólalás
Felszólaló Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:14


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az év vége felé, az utolsó parlamenti üléseken valóban érdemes számot vetni, és megnézni, hogy valójában mi történt itt a Ház falai között, mit tett a kormány, és milyen intézkedésekre futotta, milyenekre nem az elmúlt időszakban. Sokat elmond, hogy a mai és a holnapi napon összesen 42 darab törvényről fog dönteni a magyar Országgyűlés, többek között olyan sürgős és halaszthatatlan kérdésekről, mint például a járványvédekezés szempontjából elengedhetetlen választójogi törvény, amelynek a benyújtási, botrányos benyújtási körülményeire nyilvánvalóan az egész ország emlékszik, és amelyet ismételten egyeztetés és politikai konszenzus nélkül nyújtottak be, de szerencsére Volner Jánosnak, a Fidesz új szóvivőjének a javaslatára érdemi változásokat fognak majd bizonyára ma megszavazni benne. Aztán lesz ma szó, lesz ma szavazás a Szájer-féle posztkeresztény Alaptörvényről is, amely egy egészen furcsa módon az egyedüli üdvözítő családmodellt is meg fogja jelölni innentől kezdve Magyarországon  azt gondolom, a szerző sokat fog töprengeni majd művéről , de belekerül a rendszerszintű lopás helyett az alkotmányos lopás intézményrendszere is, az alapítványok, az alapítványokba kimenekített állami vagyon Alaptörvénybe betonozása; illetve nagyon fontos most önöknek hirtelen a közpénz fogalmának újradefiniálása, aminek az egyik fontos érve az lehet, hogy például a taopénzeket a jövőben ne kelljen nyilvánosan elszámolni. Halkan jegyzem meg önöknek, ez csak idén áprilisig mintegy 790 milliárd forintnyi közpénz volt, amelyet valamilyen sportszervezethez vagy valamilyen baráti csapathoz juttattak.

Aztán jutott az elmúlt időszakban, a koronavírus-járvány időszaka alatt 140 milliárd közpénz sportra, jutott 100 milliárd forintnyi közpénz egyházi beruházásokra, közel ezermilliárd forint egy Budapest-Belgrád nevezetű vasútvonal magyar költségvetési, azaz magyar adófizetői pénzből való megtámogatására, és ilyenkor érdemes megnézni, hogy ezek után  itt nem sokat soroltam fel, pár dolgot, de hát mégiscsak itt tartunk, hogy egy olyan 2000-3000 milliárd forintnyi pénzről beszélünk  mire nem jutott, és az államtitkár úrnak mondom, mert tényleg, ebből érdemes levonni a következtetéseket.

(9.40)

Nem jutott a 100 százalékos táppénz mindenkinek egyformán való odajuttatására, pedig a miniszterelnök tegnap még emellett érvelt; biztos félretájékoztatták, vagy fogalma nincsen, hogy milyen rendszer van Magyarországon. Benyújtottuk a törvényjavaslatunkat  még napirendre sem voltak hajlandóak venni , hogy minden fertőzött és minden hatósági karanténba került ember automatikusan megkapja a 100 százalékos táppénzt arra a 10-14 napra, amíg a törvények értelmében otthon kell hogy maradjon a többi ember egészségének védelme érdekében. Nem hajlandók erre költeni. Nem voltak hajlandóak költeni a 80 százalékos bérkiegészítésre, amit akár Ausztria, akár Közép-Európa normálisabb országai megtettek, hogy ne kerüljenek annyian utcára, ne dőljön be annyi cég.

Nem sikerült pénzt félretenni a munkanélküliekre. Ma Magyarországon 150 ezer ember semmilyen ellátásban nem részesül, ezt önök is tudják. Azt kértük, legyen 9 hónap legalább a válság időszakában a munkanélküli-ellátás, és legyen 100 ezer forint minimum az összege, hogy családok ne éhezzenek. Nem sikerült azt a gombot megnyomni, hogy aki munka nélkül maradt, és gyermeket nevel, az most karácsony előtt gyermekenként legalább egyszeri 50 ezer forintot kaphasson; és nem sikerült az egészségügyre még az egyharmadát sem költeniük a vírusjárvány alatt, mint amit egyébként a sportra sikerült költeniük.

Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszterelnök tegnap odáig merészkedett vagy süllyedt, hogy azt mondta a saját szájával, hogy ő nem felel a védekezésért és nem felel a vírusjárvány terjedéséért. Érdekes módon szeptember 18-án a Kossuth Rádióban szó szerint azt mondta, hogy a védekezésért a kormány és személyesen a miniszterelnök felel. Valószínűleg a kettő közötti különbség az a 7200 elhunyt honfitársunk és közel 300 ezer megfertőződött, akiknek egyébként a magas száma, és európai összehasonlításban az egyik legmagasabb száma köszönhető annak, hogy önök az elmúlt hónapokban nem tették tisztességgel a dolgukat.

Mindenkinek, minden kedves honfitársunknak boldog karácsonyt, hanukát kívánunk, és azt tudom mondani, hogy ha a miniszterelnök szerint tényleg nem felel a kormány azért, ami itt az országban van, akkor azt kívánjuk nekik, hogy vigyázzanak egymásra, vigyázzanak magukra, mert ezek szerint, akinek a dolga lenne, az nem fog rájuk vigyázni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai