Készült: 2021.05.16.10:51:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

176. ülésnap (2020.12.15.), 164. felszólalás
Felszólaló Dr. Keresztes László Lóránt (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:52


Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Nem sokkal, de picivel hosszabb leszek a hozzászólásomban, mint Mesterházy Attila.Az általános vitában is elmondtam, hogy egyetértünk azzal a kormányzat által hangoztatott elvvel, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét egy ilyen nehéz helyzetben a védekezésből, de még jobban örülnék, ha ez valójában így is lenne. Láthatjuk, hogy a kormány egészen elképesztően brutális megszorítások mellett döntött. Alapvetően az önkormányzatoknak esett neki, több körben elképesztő mennyiségű forrást vontak el az önkormányzatoktól. Elérte az egyetemi szférát is a megszorítás, közel 20 milliárd forintot vettek el a működési költségek oldaláról az egyetemi szférából. Szerintem ez óriási hiba volt, és nagyon remélem, hogy ezt a döntést átgondolják. Látható világosan, hogy milyen romboló hatása van ezeknek a megszorító intézkedéseknek, főleg egyébként a kistelepülések esetében. Vannak olyan, nehezebb gazdasági helyzetben lévő nagyvárosok, ahol szintén nagyon komolyan pusztítottak ezek a megszorítások, és nyilván ezeknek a hatásait később fogjuk látni teljes mértékben.

Nekünk egy szavunk sem volt annak kapcsán, hogy a pártok idei évi állami támogatásának felét megvonták ilyen alapon, hogy mindenki vegye ki a részét a védekezésből. Úgy tudom, hogy ez kevesebb mint 2 milliárd forintot tett ki. Azt viszont nehezményezem, és mindenképpen el szeretném mondani, hogy nem oly rég a Gazdasági bizottság ülésén  ezzel a jelmondattal, hogy valóban mindenki vegye ki a részét a védekezésből, amikor ilyen nehéz helyzetben van a magyar gazdaság és a magyar társadalom  azt javasoltuk, hogy vegyék ki részüket a védekezésből, a gazdasági károk enyhítéséből az önök oligarchái, a nemzeti oligarchák, Mészáros Lőrincek, Szíjj Lászlók s a többi. Az erre vonatkozó javaslatunkat a Gazdasági bizottság elutasította. Ez egy végtelenül álszent magatartás volt.

Fontosnak tartom azért elmondani, hogy az összes párt állami támogatásának felét megvonták. Ez 2 milliárd forintot tesz ki. Nézzük meg azonban, hogy Mészáros Lőrinc és Szíjj László cégei az elmúlt szűk évtizedben 2000 milliárd forint értékben nyertek meg közbeszerzéseket! Mészáros Lőrinc cégei után a múlt évben 25 milliárd forint osztalékot vett fel, ebben az évben már 11,5 milliárd forintot vett fel a cégei után. Azt gondolom, az lenne az igazi lépés, az lenne az igazán őszinte és logikus lépés a kormány részéről, ha megteremtené a lehetőségét annak, hogy azok az oligarchák, akiket önök hizlaltak fel az elmúlt időszakban, abból a sok száz milliárdból visszaadnának a rendkívül nehéz helyzetbe került magyar családoknak, amit megnyertek az elmúlt időszakban.

Ezzel együtt is azt gondolom, hogy ez a javaslat teljesen logikus, az országgyűlési frakciók nem elválaszthatók a pártoktól. Mi a választáson elindult országgyűlési pártok képviseletében vagyunk jelen, és azt teljesen logikus lépésnek tartom, hogy az országgyűlési frakció a megtakarításai terhére tudja támogatni az anyapártot. Azt tudom mondani, hogy az LMP-frakció igennel fog szavazni erre a javaslatra a holnapi napon. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai