Készült: 2021.06.15.11:30:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2009.11.24.), 38. felszólalás
Felszólaló Bencsik János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy jövőkereső dokumentumot tartok a kezemben, amelyet hamarosan a parlament plenáris ülése is meg fog tárgyalni: a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács összefoglaló jelentését a magyar társadalom állapotáról. Ebből szeretnék önnek idézni, képviselőtársam:

"A magyar társadalom fenntarthatóságát fogyó és öregedő népesség, a család intézményének leértékelődése, csökkenő mértékű foglalkoztatottság, növekvő szegénység, önpusztító életstratégiák veszélyeztetik." És ez a magyar társadalom legkényesebb kérdése, az aláírók között ott van az önök frakcióigazgatója is, ott van a volt házelnök asszony, Szili Katalin is, és az ellenzéki padsorokban ülő frakciók képviselői is. Folytatódik tovább ez a dokumentum, hogy az éves népességfogyás 25-50 ezer fő között ingadozik, Magyarországon a nők harmada nem szül gyermeket, három gyermek közül legalább egy olyan anyától születik, akinek nincsen férje, a válások száma nő, a házasságkötések száma csökken, a család intézményének társadalomfenntartó szerepe leértékelődött. Mivel a családgazdaság képezi a nemzetgazdaság talapzatát, a család szerepének leértékelődése egyszerre oka és következménye egy süllyedőben lévő társadalomnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! A polgári törvénykönyv önök olvasatában történő beterjesztése és támogatása ezt a talapzatot hivatott továbbgyöngíteni, éppen ezért nem tudta a Fidesz-Polgári Szövetség és a frakciószövetség támogatni az önök javaslatát, még akkor sem, hogyha Szent Pál idézeteivel próbálják meg alátámasztani, azt gondolom, téves kiindulási pontot feltételezve, és téves következtetéseket levonva.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai