Készült: 2020.09.29.22:54:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2006.01.30.), 24. felszólalás
Felszólaló Fodor Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A tegnapi ország-értékelésben is, amit az ellenzék vezetője, Orbán Viktor tartott, és a maiban, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr elmondott, volt egy olyan elem, ami rímelt egymással - nem is egy, de én most ezt szeretném kiemelni, ez a kisebb és hatékonyabb állam megteremtésének a szükségessége.

Nos, mi, liberálisok ezt örömmel halljuk, hiszen a Szabad Demokraták Szövetsége az a párt, amely hosszú idő óta beszél arról, hogy kisebb, hatékonyabb és igazságosabb államot kell megteremtenünk. Tudjuk jól, hogy természetesen ez egy elég bonyolult feladat, hiszen nemcsak azt jelenti, hogy kisebb legyen a parlament létszáma, nemcsak azt jelenti e célkitűzés, hogy csökkentsük az önkormányzati képviselők számát, nemcsak azt jelenti, hogy a minisztériumok és az országos hatáskörű szervek számát csökkentsük, hanem ott van mögötte egy hatalmas feladat, a közigazgatás reformja, ott van a közigazgatás átalakítása, az egész államrendszer átalakítása, és ezekről nem mondhatunk le. Mert amikor mindannyian arról beszélünk - ellenzéki országértékelésről vagy akár a kormányoldalról elhangzott országértékelésről szólunk -, hogy egy jobb, igazságosabb és boldogabb Magyarországot szeretnénk megteremteni, akkor tudjuk, hogy ennek alapfeltétele az, hogy ez az ország hatékonyan működjön, a költségvetését hozzuk rendbe, a költségvetési egyensúlyt állítsuk helyre, és mindazok a szolgáltatások, amelyekkel nap mint nap találkoznak az emberek, színvonalasabbak legyenek. Ezekhez elengedhetetlenek a reformok. A reformok, amelyek mindig jól hangzanak, ha beszélünk róluk, de ha igazából belevágunk, akkor mindig nagyon sok érdeket sértenek, nagyon sok konfliktust termelnek, és ilyen a kisebb állam története is.

Mi, szabad demokraták természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ez egy nehéz kérdés, nagyon sok érdeket sért, de bele kell vágni, el kell kezdeni. Ezért is javasolta a Szabad Demokraták Szövetsége hónapokkal ezelőtt, hogy kezdjünk tárgyalásokat a kisebb létszámú parlament megteremtése érdekében. És meg kell mondjam, tisztelt képviselőtársaim, hogy örömmel nyugtáztuk, hogy minden párt részéről támogató nyilatkozatokat kaptunk, és ezek a támogató nyilatkozatok tettekben is megnyilvánultak akkor, amikor le kellett ülnünk négypárti tárgyalásokra, és beszélni arról, hogyan teremtjük meg a kisebb parlamentet. Különböző koncepciók születtek.

Mi, szabad demokraták letettünk egy javaslatot az asztalra - ezzel indult a tárgyalás - a 250 fős parlamentről, de azt is elmondtuk, és azóta is tartjuk azt az álláspontot, hogy természetesen mi szeretjük a saját javaslatunkat, de nem ragaszkodunk hozzá a végsőkig. Legyen más, ha abban tudunk megegyezni, legyen más koncepció, legyen más felfogás, ha úgy tetszik, ha annak az a végeredménye, hogy a parlament létszáma csökken, a választási rendszer valamivel arányosabb lesz a mostaninál, és el tudjuk érni azt, hogy mindenki meg tud állapodni ebben, mindenki oda tud állni mögé a négy párt részéről. Tehát mi nem ragaszkodunk a végsőkig a saját javaslatunkhoz.

De el kell mondani önöknek, tisztelt képviselőtársaim, hogy e tárgyalásokon, amelyek biztatóan haladnak és haladtak, és végül is technikailag kidolgoztuk, hogy hogyan kell megteremteni a következő Országgyűlésnek azt a rendszerét, amivel a parlament még inkább visszaszerezve a parlamentarizmusba vetett hitet és a demokráciába vetett bizalmat, kisebb létszámmal, hatékonyabban tud működni, tehát elértünk ennek a küszöbére, de a tárgyalások kétségtelenül megtorpantak az utóbbi időben. És ez elsősorban annak köszönhető, hogy van három párt, amely, úgy látom, hogy teljesen kész a konszenzusra, ez a Szabad Demokraták Szövetségén kívül a Szocialista Párt és a Magyar Demokrata Fórum, s meg kell hogy mondjam, a Fidesz álláspontja nem világos ezeken a tárgyalásokon.

Ugyanis a Fiatal Demokraták Szövetsége, Fidesz-Magyar Polgári Párt (Dr. Kovács Zoltán: Szövetség!) nevében eljáró delegátusok beterjesztettek egy javaslatot ezekre a tárgyalásokra. Ez a javaslat rendben is van, hiszen ott van mögötte egy álláspont, mindenkinek megvan a maga meggyőződése ezeken a tárgyalásokon; ez körülbelül egy 280-290 fős parlamentet irányzott elő. És megdöbbenéssel hallottuk az elmúlt hetekben, hogy a Fidesz elnöke országjáró turnéja alkalmával arról beszél, hogy a felére akarja a Fidesz csökkenteni a parlament létszámát, tehát 193 fős parlamentben gondolkodik. Ez egy egészen más modellt jelent, ne feledjük el. A 193 fős parlament alapvetően átrajzolja a magyar választójogi rendszert, az egyéni választókerületek rendszerét és a listás rendszernek ezt a sajátos egyvelegét, amivel ma Magyarországon rendelkezünk.

Úgyhogy, tisztelt képviselőtársaim, amikor a kisebb államot akarjuk megteremteni, akkor figyelnünk kell arra, hogy ki beszél erről hitelesen, ki mit képvisel a tárgyalóasztalnál, és mit képvisel az emberek előtt. Ezért szeretnénk visszatérni a tárgyalóasztalhoz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és azt szeretnénk kérni a Fidesztől is, hogy hiteles álláspontját tegye világossá, hogy valóban akarja-e a kisebb parlamentet.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az SZDSZ soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai