Készült: 2020.09.24.01:45:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

279. ülésnap (2005.12.12.), 236. felszólalás
Felszólaló Fodor Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:31


Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Nos, az előttünk levő jogintézmény bevezetését a Szabad Demokraták Szövetsége is támogatja. Az a véleményünk, hogy a kifogásnak a megjelenítése itt a bírósági eljárásokban nagyon jótékony hatással lehet a perek elhúzódásával kapcsolatos aggályokra.

Ezek az aggályok pedig komolyak, és komolyan is kell őket venni. Tudjuk jól, hogy Magyarországon ez jelentős problémát jelent a bírósági eljárásokban, nemcsak azért, mert sokat beszélünk róla, a sajtóban lehet róla olvasni, tapasztaljuk, hanem valóban úgy van, hogy nemzetközi fórumokon is megjelennek már az ezzel kapcsolatos panaszok.

Persze nem egyedi a jelenség, hiszen más európai uniós országok is küszködnek ugyanilyen bajokkal és ugyanilyen gondokkal, tehát nem mondhatjuk azt, hogy csak a magyar igazságszolgáltatás az, amelyik ilyen cipőben jár. Másokra is jellemző ez. De ez nem kell hogy vigasztaljon minket ebben a történetben, attól még nekünk tenni kell valamit ez ellen, hiszen a tisztességes és fair eljáráshoz való jogot ez bizony gyakran sérti, hiszen olyan irdatlan hosszúságú jó néhány pernek a lefolyása. Ezt pontosan tudjuk mi, jogászok és mások is, hogy itt azért komoly bajok vannak.

Igaz, lehet, amit Rubovszky képviselőtársam mondott, hogy persze sok minden van, amin pénzzel lehet segíteni; azt is tudjuk, hogy azért Magyarország jó ideje nincs olyan helyzetben és nem is lesz a közeljövőben, belátható időn belül, hogy önmagában pénzkérdéssel ez megoldható lenne a bíróságokon. A bíróságoknak persze szükségük van, az önálló és független igazságszolgáltatásnak egy viszonylag stabil anyagi bázisra és egy jól kiépített rendszerre, amely jól működik, és nem szegényes körülményekre, ez rendben is van, de nekem az a véleményem, hogy önmagában ennek az intézménynek, jogintézménynek a megjelenése kétségtelenül lehet egy fegyelmező hatással a joggyakorlatra.

Csákabonyi képviselőtársam és Hankó Faragó Miklós államtitkár úr is beszélt itt a preventív hatásról, én az SZDSZ nevében ezt tartom a legfontosabbnak, ennek a kiemelését, mert egyébként amit Rubovszky képviselőtársunk elmondott, azt gondolom, azzal érdemes érdemben foglalkozni, ahol lehet ezen segíteni, változtatni, tegyük meg, nyilván azért is kerül ide a javaslat a parlament elé. Azt hiszem, minden értelmes módosító indítványra nyitottak leszünk mi a kormánypárti képviselők oldaláról. De az a hatás, amelyet önmagában az intézmény bevezetése fejthet ki, nevezetesen, hogy megvan a lehetőség arra, hogy egy elhúzódó eljárásban meggyorsítsuk az eljárást, kifogás intézményével kilépjünk, ha úgy tetszik, a per szokásos színfalai közül, és egy más dimenzióba helyezzük az eljárást, ez szerintem nagyon jótékony hatással lehet arra a problémára, amiről beszéltünk.

Nos, mindezen megfontolások alapján mi azt gondoljuk, hogy minden averziót tisztelve és elfogadva értelmes és jó módosító indítványokat, a javaslat iránya jó, ahogy ezt egyébként a Fidesz szónokától is hallottuk, a cél világos, mindannyian osztjuk ezt a célt, hogy rövidítsük le a bírósági eljárások hosszát. Mi ezt egy alkalmas eszköznek tartjuk, úgyhogy az SZDSZ részéről elfogadásra ajánljuk a javaslatot.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)




Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai