Készült: 2020.09.19.15:57:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 126. felszólalás
Felszólaló Fodor Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:51


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Belügyminiszter Asszony! Az utóbbi időben a futballpályák körül tapasztalható rasszizmusnak újra szomorú és durva megnyilvánulásait láthattuk Magyarországon. Egyfelől volt egy MTK-Újpest meccs, másfelől egy Honvéd-MTK meccs. Mindkettőn felháborító gyalázkodások hangoztak el, majd láttak ezek a tudósítások napvilágot. Az egyik meccsen “mocskos zsidók!ö és “vár a gázkamra!ö rigmusokat skandáltak a szurkolók, a másikon hasonlókat. Ismerjük egynéhány évvel ezelőttről a ferencvárosi szurkolótábor egy részének szlogenjét, amikor is “Indul a vonat Auschwitzba!ö felkiáltással festettek transzparenseket. A példa tehát mutatja azt, hogy sajnos a durva rasszizmus, az antiszemitizmus ott van a magyar futballpályák mentén, méghozzá súlyos mértékben. Ez ellen föl kell lépni egyértelműen és határozottan, ezt régóta tudjuk.

Az is közismert, hogy mi jó néhányan a liberálisok közül nagyon határozottan állunk ki a szólás szabadsága mellett, és ezzel párhuzamosan mindig is azt követeltük, hogy viszont ahol föl lehet lépni mind a rendőrségnek, mind a sporttal foglalkozó szakembereknek, ott meg kell tenni a szükséges lépéseket.

Megjegyzem, a mostani üggyel kapcsolatban is napvilágot látott például a Labdarúgó Szövetség szabályzata, és ebben a szabályzatban az olvasható, hogy a versenykiírás vonatkozó pontja szerint “ha a találkozón rasszista bekiabálások hangzanak el, előbb félbe kell szakítani a meccset, s ha a felszólalás ellenére sem változik a helyzet, a játékvezetőnek le kell fújnia a mérkőzéstö.

Mint tudjuk, az előbb általam említett esetekben egyetlenegy alkalommal sem történt ilyen. A kérdésem tehát arra vonatkozik, tisztelt belügyminiszter asszony, hogy kíván-e valamit tenni a tárca és a sportirányítás ezekkel a felháborító esetekkel szemben. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai