Készült: 2020.09.19.18:43:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

269. ülésnap (2005.11.22.), 16. felszólalás
Felszólaló Fodor Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetsége a holnapi nap folyamán egy törvényjavaslatot kíván benyújtani a parlament elé, és ebben a törvényjavaslatban azt fogjuk javasolni, hogy csökkentsük az önkormányzati képviselők létszámát 50 százalékkal. Mi késztetett minket arra, hogy ezt a törvényjavaslatot előkészítsük és beadjuk ide a parlamenthez?

Tisztelt Képviselőtársaim! Elsősorban az, hogy úgy látjuk, szükség van a takarékoskodásra. Szükség van rá, hiszen látjuk, hogy a magyar költségvetés évek óta kormányokon áthúzódó problémát görget maga előtt - ez a probléma az államháztartás hiánya. És amennyiben a kiadási oldalon, a költségvetés kiadási oldalán nem tudunk takarékossági intézkedéseket tenni, akkor előbb-utóbb a baj jelentős lesz. Ezért a Szabad Demokraták Szövetsége mint liberális párt számára, az SZDSZ számára, amely a kisebb és hatékonyabb állam koncepcióját tartja fontos és lényeges, követendő célnak, egyértelmű volt, hogy egy ilyen javaslattal kell előállnunk.

Hadd említsem meg azt is, hogy most, 15 évvel a rendszerváltás után érdemes persze visszatekintenünk, hogy 1990-ben miért hoztuk meg ilyen módon az önkormányzati törvényt, és helyes volt-e annak idején ez a lépésünk. Szeretném elmondani, nekünk az a meggyőződésünk, hogy igen, helyes volt 15 évvel ezelőtt ez a lépés. Hiszen ha végignézzük Magyarország XX. századi történelmét, sajnos nem látunk benne erős, demokratikus hagyományokat. Az utóbbi, mármint a rendszerváltás előtti évtizedek pedig a Kádár-rendszerről, az egypárti diktatúráról szóltak, és természetes volt, hogy 1990-ben a legfontosabb feladat a demokratikus közélet megteremtése volt.

Így annak idején helyes volt az a koncepció, hogy igyekezzünk olyan önkormányzati rendszert létrehozni, amelyben minél több kisebb településnek önállóságot tudunk adni, és minél több leendő önkormányzati képviselőnek meg tudjuk adni azt a lehetőséget, hogy alakító módon szóljon bele sorsa és települése sorsa alakításába. Ez természetes elvárás volt, és az a meggyőződésem, hogy be is vált ez a gyakorlat, hiszen nagyon sokan kaptak lehetőséget a helyi közéletben. Nagyon sokan kipróbálhatták magukat; nagyon sok mindenkiről kiderült, hogy alkalmas-e arra, hogy egy kisebb közösség képviselője legyen, eljárjon egy kisebb közösség ügyeiben.

Ma, 15 évvel a rendszerváltás után viszont már nem ez a fő kérdés. Nem az a legfontosabb szempont, hogy minél több polgárnak tudjunk lehetőséget biztosítani arra, hogy részt vegyen a helyi közéletben, hanem ma az az emberek elvárása a testületek irányába, hogy azok jól és hatékonyan végezzék a munkájukat; olyan döntéseket hozzanak, amelyek minél inkább megalapozottak, és szolgálják a közösség érdekeit. Ezért körbe is kell néznünk a világban, és látnunk kell, hogy bizony a nemzetközi példák arról szólnak, hogy jóval kevesebb önkormányzati képviselővel dolgoznak ezek a testületek.

Amikor mi a magyar liberális párt részéről megvizsgáltuk a nemzetközi gyakorlatot, akkor bizony azt láttuk, hogy Magyarországon rendkívül magas az önkormányzati képviselők száma. Az a javaslat, amivel a Szabad Demokraták Szövetsége előállt, és amit holnap fogunk benyújtani a parlamentnek, ahogy említettem, 50 százalékos csökkentést irányoz elő. Ez nemcsak szimbolikusan jelentős, hiszen ne feledjük el, egy nagyon erős üzenet az egész közigazgatás felé, hogy el kell indulni a csökkentés útján; és tegyük mellé azt a javaslatot is, amit szintén az SZDSZ tett hónapokkal ezelőtt, és amelyről folyamatos tárgyalások folynak, nevezetesen, hogy a parlament létszámát is csökkentsük.

(9.10)

A parlament létszámának a csökkentése, amelyre mi egy 250 fős javaslatot tettünk, de 200 és 300 fő között elképzelhetőnek tartunk bármilyen létszámot, számunkra a megegyezés a leglényegesebb szempont. Nos, tehát a parlamenti létszámcsökkentés költségvetésileg nem olyan jelentős tétel, körülbelül egymilliárd forintot hoz, és azt is tudjuk, hogy ezt az egymilliárd forintot a parlamenti munka hatékonyabbá tételére kell fordítani elsősorban. Az önkormányzati képviselői létszámcsökkentés viszont már költségvetésileg is egy jelentős tétel, körülbelül 20-30 milliárd forint között mozog a megtakarítás, amit tehetünk, és ennek a túlmutató hatása, tehát a takarékoskodásnak az önmagán túlmutató hatása viszont jóval jelentősebb.

Nos, amikor arról beszélek, hogy nemzetközi összehasonlításban is nagyon magas az önkormányzati képviselők száma, szeretnék egy ábrát megmutatni (Felmutat egy papírt.), tisztelt képviselőtársaim biztos látják - jó szeműek különösen, akik nem, azoknak meg szívesen odaadom -, hogy itt ez a hatalmas oszlop azt mutatja, mennyi lakos jut egy önkormányzati képviselőre Londonban, New Yorkban és Budapesten. Budapestet alig látni, Londonnak a grafikonja, oszlopa óriási. Ez mutatja azt, tisztelt képviselőtársaim, hogy az a felismerés, amit a Szabad Demokraták Szövetsége - a Magyar Liberális Párt megfogalmaz ebben a törvényjavaslatban, nem egyedülálló a világban. Kérem, támogassák ezt a javaslatot.

Köszönöm a figyelmet. (Gulyás József és dr. Hankó Faragó Miklós tapsol.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai