Készült: 2020.09.25.19:04:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap (2005.10.10.), 72. felszólalás
Felszólaló Fodor Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Asszony! Mint az széles körben ismeretes, a nők egy olyan többségét képezik a társadalomnak, amely helyzetét tekintve gyakran kisebbség; jogai kevésbé érvényesülnek, érdekei a kijárónál kisebb súllyal esnek számításba a mindannyiunkat érintő döntések esetén.

A Világgazdasági Fórum megbízásából készített felmérés szerint Magyarország a női egyenjogúság érvényesülésének rangsorában a 24. helyet foglalja el, s bár ezzel olyan országokat is maga mögé szorít, mint Ausztria vagy Svájc, ugyanakkor az sem kétséges, van még mit tennünk. Ezt bizonyítják a következő adatok is: a bérbeli különbség 19 százalék a nők rovására, a menedzseri pozíciókban 10 százalékuk dolgozik. Ha egy nő karriert akar és annyi fizetést, mint egy hasonló képességekkel rendelkező férfi, nem kizárt, hogy kétszer annyit kell dolgoznia a megbecsülésért.

Gondolom, a miniszter asszony és képviselőtársaim is értesültek például arról a sajnálatos tényről, hogy a Magyar Televízió esti híradójából eltűntek a női hírolvasók. A társadalmi igazságosság pedig azt kívánja, hogy mindenféle ember megjelenhessen szavaival a köztudatban, és minél gyakrabban szerepelnek a nők, a romák, a homoszexuálisok, illetve más, hátrányosan megkülönböztetett csoportok tagjai a médiában, annál inkább elfogadottabb, hitelesebb lesz az ő véleményük is egy idő után.

A közelmúltban az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége is végzett felmérést a témában. Bár a megkérdezettek 95 százaléka úgy vélte, hogy ugyanúgy képes megállni a helyét, mint férfi kollégái, 80 százaléka hallott már olyan véleményt, hogy családi kötelezettségeik miatt a nők alkalmatlanok bizonyos pozíciók betöltésére.

Mindezek ismeretében a következő kérdést szeretném feltenni a tisztelt miniszter asszonynak. Először is: Milyennek látja a miniszter asszony a jelen helyzetet? Másfelől: Milyen, jelenleg is futó minisztériumi programok segítik a női egyenjogúság érvényesülését?

Előre is köszönöm a válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai