Készült: 2020.08.15.07:14:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap, 247. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:57

Felszólalások:  <<  247  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az oktatási-nevelési támogatásokkal kapcsolatban arról tudom tájékoztatni, hogy az utalás már egy új rendszerben történik ettől az évtől kezdve. Eddig az volt a rendszer, hogy minden év szeptemberében kezdődött meg az előző tanév támogatásának kiutalása, idén viszont már júniusban megkezdjük a 2011-12-es tanévre igényelt támogatások átutalását. Jelenleg a pályázatoknak a 65 százalékát dolgoztuk fel. Ezekben az esetekben tehát már sem hiánypótlásra, sem semmilyen más adminisztrációra szükség nincsen. Ez azt jelenti, hogy a már feldolgozott pályázatokkal kapcsolatban júniusban megindulhat a támogatások folyósítása.

Fontos azt is megjegyeznünk, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő munkatársai hatalmas munkát végeztek, hiszen a "Szülőföldön magyarul" pályázati programban az Alapkezelő a 2010-11-es évben - tehát már lezárt évben - egy tanévre vonatkozóan összesen 253 072 igénylőt támogatott, és ennyi igénylés adminisztrációját bonyolította le. Ez egy igen magas szám, azt láthatjuk.

Az oktatási-nevelési támogatás rendszerében jelentős fejlemény továbbá, hogy tavaly óta az óvodásokra is kiterjesztettük a pályázat lehetőségét, pontosan azért, mert olyan negatívak a demográfiai folyamatok, hogy úgy gondoljuk, minél inkább fiatalabb korban kell megkezdeni a támogatást, ezzel valamelyest a trendet meg tudjuk fordítani. Bár látjuk, hogy egyes külhoni területeken az ottani többségi társadalomban még jobban fogy a népesség, mint a magyarok körében, volt, ahol a relatív arányok javultak, de ettől függetlenül fontos, hogy minél több gyermek születhessen, és így már az óvodás korúakat és az óvodákat is támogatjuk.

2012 kiemelkedő projektje a "Külhoni magyar óvodák éve" program. Célunk, hogy támogassuk azokat a külhoni magyar óvodapedagógusokat, akik hozzájárulnak a gyermekek nemzeti identitásának erősítéséhez és a minőségi oktatás megteremtéséhez.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  247  >>    Ülésnap adatai