Készült: 2020.08.03.12:05:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap, 245. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:02

Felszólalások:  <<  245  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A trianoni gyásznapon elengedhetetlen, hogy beszéljünk arról is, hogy miként tudunk mi segíteni a határon túli magyaroknak annak kapcsán, hogy magyarnak maradjanak meg.

Önök tíz éve bevezették azt a nagyon támogatandó kezdeményezést, miszerint azon családok, amelyek gyermekeiket magyar oktatási intézménybe járatják, húszezer forintot kapnak támogatásként. Azonban ezzel a kezdeményezéssel az elmúlt tíz évben rengeteg probléma adódott, és a mai napig ezek - hiába hívtuk fel ezekre a figyelmet az elmúlt két évben számtalan alkalommal - nem kerültek orvoslásra.

Engedje meg, államtitkár úr, hogy ezek közül a problémák közül néhányat felsoroljak tételesen. Egyrészt az összeg nagysága az elmúlt tíz évben nem változott, és önök is jól tudják, hogy tíz éve még teljesen mást jelentett húszezer forint, mint napjainkban. Ma már nem mozgatja meg annyira ez a családokat, hogy emiatt a húszezer forint miatt magyar oktatási intézménybe írassák a gyerekeiket.

Szintén probléma a Bethlen Gábor Alap által kiírt pályázatokkal kapcsolatos késések. Számtalan alkalommal, legutóbb az előző évben ahelyett, hogy tanévkezdés előtt megkapták volna ezek a családok ezt a húszezer forintos támogatást, ehelyett idén februárban, több mint féléves késéssel kapták meg. Önök belekényszerítették a szülőket OTP-s számlanyitásba, ami részben érthető, részben azért meg kellene gondolni, hogy biztos, hogy célszerű-e ilyen kiírásokat tenni, ha ez hátráltatja a pénzhez jutás lehetőségét a családoknak, ahol nagyon sokat számít ez a húszezer forint is.

Elgondolkodtató az is, hogy önök egyoldalúan felrúgtak egy államközi szerződést a román állammal, amelyben nevesítették, hogy az iskolaalapítványtól áttették a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségéhez ennek a támogatásnak az intézését. Félő, nehogy az erdélyi magyarok lássák kárát annak, hogy a kormány így önkényesen, egyoldalúan felülír egy ilyen államközi szerződést.

(18.30)

Több kérdést tettem tehát fel, államtitkár úr, várom válaszát, hogy milyen lépéseket tesznek ennek kapcsán, és egy percben még az ellenőrzés problémáira is ki szeretnék térni.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

Felszólalások:  <<  245  >>    Ülésnap adatai