Készült: 2020.07.05.22:34:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 388. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  388  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Csak hogy teljes legyen az újbudai körünk, ezért képviselőtársam előző kérdésének második felére, pontosabban az első felére még válaszolnék, ami az Alkotmánybírósággal és a jelöléssel kapcsolatos.

Ön azt mondta, a korábbiakban konszenzus volt a jelöltek személyében, és így kerültek megválasztásra, már amikor megválasztásra kerültek, mert volt olyan, hogy nem volt konszenzus, akkor hiányzott nem egy, nem kettő, hanem három-négy alkotmánybíró az Alkotmánybíróságból, úgyhogy volt azért ilyen is, amikor nem jött össze a konszenzus, hiányoztak ilyen tagok, és már volt alkotmánybírói jelölés ebben a kétharmados parlamenti ciklusban. Jól látható, ugyanúgy a jog uralmában hívő és a jogszabályokat teljes mértékben figyelembe vevő alkotmánybírókat jelöltünk, hiszen ugyanolyan véleményen voltak a legkritikusabb esetekben, mint alkotmánybíró társaik, akiket Steiner frakcióvezető úr, ezek még a fővárosi hagyományok... - tehát amit Steiner képviselő úr említett, hogy voltak szerinte különvélemények, szerintem párhuzamos vélemények, de teljesen mindegy is, azok nem a Fidesz-KDNP által most jelölt képviselők voltak, és egyébként alkotmánybírák voltak. De ugyanúgy a Jobbik is olyan kiváló jogászt jelölt, aki az ő értékvilágához közel álló, az MSZP is olyat jelölt, aki hozzá, ez nyilván nincs másként az LMP-nél sem. Tehát ez valamelyest azért így alakult ki az elmúlt évek során, de az közös bennük, hogy mindnyájan sokkal fontosabbnak tartják a jogszabályoknak való alávettetést, mint bármilyen párt programjának a követését.

Ami pedig kérdés volt, hogy mi a többi lépés ezeken kívül a hármas disztinkciókon kívül, az pontosan a Széll Kálmán-tervből olvasható ki, akár csak az, hogy hol lesz munkájuk azoknak az embereknek, akiket mi visszahívunk az aktívak közé: pontosan azokban a közmunkaprogramokban, amelyeket a Széll Kálmán-terv keretében dolgozunk ki, és terjesztünk majd a kormány, illetve a parlament elé.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  388  Következő    Ülésnap adatai