Készült: 2020.07.09.11:33:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 378. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  378  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Szerintem az utolsó gondolatával nincs vita közöttünk, képviselő úr, tehát természetesen mindenki ebben a nemzeti kockázatközösségben szerez arra jogosultságot, hogy ha elvesztem a fél karomat, vagy bármi egyéb történik, akkor a társadalombiztosítási rendszer juttatást fog nekem folyósítani, akár rokkantsági ellátást vagy mást.

Abban van nézeteltérés köztünk és az elmúlt húsz év között vagy akár az előző megörökölt szocialista rendszer között, hogy egész egyszerűen - főleg, ami a Horn-kormány idején zajlott - a munkanélküliség kérdését oldották meg a leszázalékolással és a rokkantnyugdíjazással, az nem egy vállalható rendszer, az nem ösztönöz munkavégzésre. És pontosan ez volt a gondunk az elmúlt egypár év tevékenységével is. Pont, amit Harangozó képviselő a tegnapi nap, most már tegnapelőtt elismert itt a parlamentben is, amikor azt mondta, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozók a kormányzásuk utolsó évei alatt tömegével hagyták el a pályát. Ő mondta azt, hogy a haderőreform, a rendőrség és határőrség integrációja sok ezer hivatásos állományút létszámfölöttivé tett. Az átszervezésekkor pedig mindenkit, aki 25 éves idővel rendelkezett, elengedtek ezekbe a különféle előrehozott nyugdíjformációkba.

Ezek az emberek érdekeltté váltak arra, hogy nyugdíjassá váljanak aktív korukban. Hiszen kapnak egy átlag 179 ezer forintos nettó nyugellátást, miközben a rendőrségnél, mondjuk, egy 250-280 ezer forintos bruttó fizetést kapnak. Nagyobb fizetésért, a számlájukra érkező nagyobb összegért lehettek nyugdíjasok, mint amennyiért munkát végeztek. Ez ebben a leginkább romboló mind szemléletében, mind pedig következményeiben, hogy érdekeltté váltak tettre kész, életerős, egészséges emberek, hogy magukat passziválják a társadalmon belül.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  378  Következő    Ülésnap adatai