Készült: 2020.07.15.02:09:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

90. ülésnap (2011.05.10.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha már ön is egy személyes megjegyzéssel kezdte, engedje meg nekem is, hogy én is így kezdjem. Bár én is nagyon nagyra becsülöm az ön parlamenti tevékenységét, de ön is a hitelességről beszélt, talán öntől is hitelesebb lenne ez az aggodalom akkor, ha ön a kettős állampolgárság szavazásán itt lett volna, és igennel szavazott volna, talán akkor az aggodalmait hitelesebbnek tudnánk értékelni a határon túli magyarokkal kapcsolatban.

Abban teljesen egyetértünk, hogy sem az észt, sem a pénzt nem feltétlenül innen, Budapestről kell osztani a határon túli magyarokkal kapcsolatos politikában, éppen ezért újra összehívásra került a Magyar Állandó Értekezlet, újra összehívásra kerültek annak a szakbizottságai, és a Bethlen Gábor Alapkezelő számára egyértelmű a leírás, hogy az itt megfogalmazott prioritások mentén kell a pályázati kiírásokat kiírni és lebonyolítani is, pontosan azért, hogy a határon túli magyar szervezetek nagyobb beleszólást kapjanak a határon túli támogatási rendszerbe. Ezért került a MÁÉRT újra összehívásra, és ezért kötelező az itt meghatározott prioritások betartása a Bethlen Gábor Alap számára is.

Csak úgy mellékesen jegyezném meg önnek: 1300 nyertes pályázatot utalt már át május közepéig a Bethlen Gábor Alapkezelő, összesen 16 nyertes pályázat nincsen átutalva, de csak azért, mert a korábbi elszámolásaikkal elcsúsztak, nem tudták azokat időben teljesíteni. Április 18-a óta a Fővárosi Bíróságon is bejegyezve működik maga a nonprofit zrt., amely a gördülékenyebb lebonyolítást végzi, és a Magyar Államkincstárnál is folyószámlát nyitott.

Megjelent már áprilisban a "Határtalanul" - tanulmányi kirándulásokat és kirándulásokat támogató - pályázati kiírásunk. Ennek, ugye, az a lényege, amiről itt mindnyájan szavaztunk a parlamentben is, hogy érettségi előtt magyar osztályok határon túli közösségeket látogathassanak meg, ez tehát megtörtént három héttel ezelőtt. Már az első nap 470 letöltést számoltak ott a honlap gazdái, annyian érdeklődtek a pályázati adatlapok felől. A "Szülőföldön magyarul" oktatási-nevelési pályázatok szintén megjelentek már két héttel ezelőtt, ezek elbírálása is hamarosan el fog kezdődni, illetőleg a nyári, teljesen nyílt végű pályázatok elbírálása is tíz napon belül elkezdődhet, ha jelentkeznek a határon túli szervezetek ezeknek az igénybevételére. Nyilvánvalóan a korábbi programokat előresoroljuk, és ezeknek a lebonyolítására, a pénzek kiutalására vagy az együttműködésre nem pusztán magyarországi, budapesti szervezeteket vonunk be, hanem határon túli lebonyolító szervezetek is lesznek, pont azért, mert ők vannak igazán közel azokhoz a fiatalokhoz, idősekhez, akik ezekre a pályázatokra benyújtják az igényeiket.

Tehát úgy gondolom, amit ön hiányolt, hogy ne itt, Budapesten szülessenek meg a határon túliakra a döntések, hanem a határon túl, az megvalósult, hiszen a döntéshozatal minden szakaszában határon túliak vannak, a prioritások kijelölésénél a MÁÉRT szakbizottsága, a lebonyolításnál a határon túli szervezetek.

(9.20)

Valóban, ebben igyekeztünk váltást eszközölni és szakmai szervezetekhez áttenni ezeknek a feladatoknak a jó részét; úgy gondolom, ez sikerként könyvelhető el. Az, hogy a Bethlen Gábor Alap létrejött január 1-jétől, és ez sokkal átláthatóbban kezeli ezeket a támogatási forrásokat, az szintén sikerként könyvelhető el, és az, hogy maga az átutalási mechanizmus, ami a legtöbbek számára a legnagyobb nehézséget, a legnagyobb akadályt jelentette a hozzáféréshez, a magyar állami forrásokhoz, hogy ezzel kapcsolatban létrejött a Bethlen Gábor Nonprofit Alapkezelő Zrt., ez pedig szintén az adminisztrációban jelent előrelépést.

Én azt gondolom, hogy mindegyik jól látható irányt mutat és kézzelfogható eredményt a határon túli magyarokkal való politikában, a támogatáspolitikában, úgyhogy ezeket mindnyájan sikerként könyvelhetjük el. A konkrét kérdéseire, amiket pedig fölsorolt, vagy amiket írásban fog föltenni, azt természetesen 15 napon írásban meg fogja kapni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai