Készült: 2020.07.09.10:45:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:03


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Bizonyára a latintudásom alacsony foka miatt nem értettem meg önnek azt a mondatát, hogy kevesebb konzultációt, több párbeszédet. Ez egy elég hosszú lecke lesz számomra, hogy megfejtsem ennek a tartalmát. De szeretném felhívni a Szocialista Párt figyelmét, hogy ők voltak azok, akik a jogalkotásban való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvényt nem szavazták meg, amelyik pontosan arról szól, hogy a stratégiai partnerekkel személyesen is, az internet segítségével pedig mindenki mással is konzultációk vagy párbeszédek történjenek a törvények elfogadása előtt.

Az pedig, hogy képviselő úr csak ilyen kevés dolgot jegyzett meg az elmúlt egy év történéseiből, nem jelenti azt, hogy ilyen kevés is történt. Úgy látszik, túl sok minden volt ahhoz, hogy az MSZP-sek követni tudják. Csak pár dolgot hadd idézzek fel az elmúlt egy évből, ahogyan mi láttuk.

Rögtön a kormányváltás után az előző kormány teljesen érthetetlen intézkedéseit kellett felszámolni, mint például az adományok áfakötelezettsége. Meg kellett szüntetnünk azt az állapotot, amikor ha egy egyháznak egy csőd közeli oktatási intézményt át kellett vennie, akkor külön büntetést kellett fizetnie, az elmúlt öt év pótlékait duplán át kellett utalnia a Kincstárnak. Szintén orvosolnunk kellett azt a csorbát, hogy a kettős állampolgárságot bevezessük a határon túli magyaroknak. Örülök, hogy itt megváltoztatta az MSZP az álláspontját, és végül majdnem minden szocialista képviselő is megszavazta ezt a törvényjavaslatot. Illetőleg olyan helyzetben vettük át az országot, hogy a kilakoltatási moratórium nem élt, ezért rögtön első intézkedéseink egyikeként kormányrendeletben és törvényben kellett elrendelni a kilakoltatási moratóriumnak az azóta is tartó időszakát.

A demokratikus jogállami intézmények működőképességét kellett biztosítani, az Állami Számvevőszék élére elnököt kellett választani, az Alkotmánybíróságot ki kellett egészíteni, amik az előző időszakban nem történtek meg. A politika hitelességének visszaállítása szempontjából nemcsak mondtuk, de meg is tettük: felére csökkentettük a minisztériumok számát, felére csökkentettük az önkormányzati képviselők számát, valamint a parlament felezéséről is döntöttünk; ennek a részleteiről még az ősz folyamán fogunk itt vitatkozni. Rövid, közép- és hosszú távú gazdasági problémákat kellett orvosolni, rövid távon különadókat vezettünk be a gazdaság különböző szereplőire - egyes ágazatokra és bankokra -, de egyik sem a termelő ágazat része, pont azért, hogy azokat, akik a nemzeti össztermékhez hozzájárulnak és Magyarországon különösen sok értéket előállítanak, ezzel semmiképpen ne sújtsuk. Középtávon a nyugdíjrendszer stabilitását kellett megóvni, új nyugdíjrendszer alapjait letenni; ezt szintén megtettük. Hosszú távon pedig a demográfiai kérdéseket kellett megoldani. Ennek érdekében vezettük be azt az adórendszert, amit ön kritizált, a családi típusú adózást.

Pontosan azért, hogy az emberek számára az ügyintézés egyszerűbb legyen, a bürokrácia leépítéséről nemcsak beszéltünk, hanem tettünk is annak érdekében. Tíz kisadót eltöröltünk, az engedélyek 30 százalékát eltöröltük, az elkövetkezendő hónapokban bevezetendő törvénymódosítások további 500 milliárd forintos adminisztratív költségmegtakarítást fognak jelenteni, valamint létrehoztuk a megyei kormányhivatalokat, amit még az önök volt miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc is támogatott. Tizennégy ágazati szervből egy szerv lett megyénként, a harminchárom dekoncentrált szerv közül tizennégy egyesült minden megyében. A korrupció elleni harcról nemcsak beszéltünk, hanem lépéseket is tettünk, 1 milliárd forintból 55 fős külön stábot állít fel erre az ügyészség. A bírósági gyorsító csomag a jogszabályok tekintetében is egyszerűsítette a bírósági eljárást, ezenkívül tavaly döntöttünk arról, hogy az idén 3 milliárd forint pluszforrást kapnak a bíróságok arra, hogy gyorsuljon az eljárás. S ahogy itt már szó volt róla, 1800 új rendőr állt szolgálatba, hogy javítsa a közbiztonságot vidéken is.

Az új Széchenyi-terv keretében 1100 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílt meg, a Széchenyi-kártya lehetőségei kibővültek, a társasági adó csökkentése pedig pontosan a hazai kis- és középvállalkozásoknak kedvez a 10 százalékos, a régióban is versenyképes nyereségadókulccsal.

Magyarország az Európai Unió soros elnökségi tisztét sikeresen látja el, az árvízi és a vörösiszapi helyzetben jól vizsgázott a magyar közigazgatás, jól vizsgázott a katasztrófavédelem, sikerült az emberek értékeit és életét megmentenünk, megóvnunk. A kettős állampolgárság ügyintézése zavartalanul zajlik, több tízezer - 60-70 ezer - kérelmet már fel is dolgozott ez a szervezetrendszer.

(13.40)

Csak egy összehasonlításként azt a párhuzamot hadd mondjam el önöknek, hogy amikor önök bevezették a magyarország.hu 2.0-t, kettő órát élt az az új honlap; itt ez a szervezett rendszer több tízezer kérelemmel nagyon jól működik.

A legfontosabb döntésünk mindenképpen az alaptörvény elfogadása volt, amelynek a korábbiakhoz képest nem ideiglenes bevezetője van, hanem az egész törvénynek, új alaptörvénynek lelke van; nem csupán egy jogi kapcsolási rajz a jogállam szervezetrendszerének működéséről, hanem egy valódi jogi himnusszal kezdődő, modern alaptörvény, amelynek az egyik legfontosabb intézkedése az adósságfék bevezetése, ami megakadályozza azt, hogy ha egy polgári kormány - mint eddig volt az előző húsz évben - leviszi az államadósság szintjét, akkor egy szocialista kormány ne tudja újra eladósítani Magyarországot.

S mindezek mellett elmondanám, hogy nemzeti ünnepeinket most már nem kordonok között, hanem virágosládák között tudjuk ünnepelni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai