Készült: 2020.09.22.08:40:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

94. ülésnap (1999.10.20.), 91. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:39


Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én a képviselő úr felszólalása nyomán a gyógyszerkasszára szeretnék rátérni. Más felszólalók is érintették, azt hiszem, ideje végre ezt a dolgot rendbe raknunk.

A gyógyszerkassza hosszú évek óta azt a tendenciát mutatta, hogy növekedésének az üteme infláció plusz 10 százalék. Ez meglehetősen nagy ütem, olyan nagy, hogy képes egy ország teljes inflációját akár 1 százalékkal is megemelni, és az inflációs várakozásokat ez mindenképpen nagymértékben gerjeszti. Ennek a megállítására tettünk kísérletet.

A gyógyszerkassza megállításának több elvi lehetősége van. Az egyik például az, hogy az orvosok költségtudatos magatartását segítjük, erre a rendszerre felkészültünk, a jövő évben ezt be fogjuk vezetni a háziorvoslás területén.

A másik lehetőség, hogy kemény ártárgyalásokat folytat a kormányzat a gyógyszergyártókkal, és ezen a területen megtakarításokat ér el. Ezt meg is tettük az előző időszakban. Állandóan azzal vádolnak bennünket, hogy a gyógyszerkassza befagyasztása nem hozott eredményt.

 

(12.30)

Kérem szépen, a gyógyszerkasszát valóban túlléptük, de - és ezt most tessenek jól megnézni! - idén várhatóan infláció plusz 5 százalék lesz a gyógyszerkassza növekedési üteme, ami azt jelenti, hogy csökkent a növekedés.

Képesek vagyunk megfékezni ezt a dolgot, és ez egy óriási eredmény. Ezt önök nem hajlandók tudomásul venni. De kérem, értsék meg, olyan ez, mint amikor egy 120-szal robogó gyorsvonatot valaki egyetlen mozdulattal akarna megállítani! Lehetséges - csak akkor többet nem beszélhetünk vonatról.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai