Készült: 2020.04.05.06:27:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 14. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy Torgyán miniszter úr az imént legalább annyiszor idézte a nevemet, mint ahányszor megdicsérte saját magát, úgy gondolom, hogy két percben legalább három rövid észrevétellel reagálnom kell az elmondott szavaira.

Az első: ami a kis- és középvállalkozásokat illeti, itt nagyívű programot hallottunk, hogy milyen módon fogja a kormány a kis- és középvállalkozásokat támogatni. De van egy apró baj: a vállalkozók jelentős zöme ezekhez a támogatásokhoz nem jut hozzá, viszont a kis- és középvállalkozások mindegyike érezni fogja az egészségügyi járuléknak azt az emelését, amelyet a kormány most végre fog hajtani.

 

 

(9.00)

 

A második észrevételem: hogy a kormány milyen vidéktámogatást folytat, annak a legszebb példája éppen a miniszter úr levele, amelyet még az önkormányzati választások előtt írt. Ebből világosan kitetszik, hogy a kormány azokat az önkormányzatokat akarja támogatni, ahol a szívének kedves hatalom jön létre a választások után. Budapest nem ilyen volt, ebből következően Budapestet büntetni kell - ez a költségvetési törvényben világosan látszik is.

Végül, de nem utolsósorban, ami az exportot illeti: az exportdinamika idén nem torpant meg, hála az előző évi gazdaságpolitikáknak. Viszont jövőre minden prognózis szerint - ezt a kormány sem cáfolja - ez az export vissza fog esni. Talán ennyit a tényekről. Ez még akkor is így van, ha az agrárválságot olyan szépen kezelte Torgyán miniszter úr - legalábbis a saját szavai szerint -, sőt tegnap óta tudjuk, hogy az ön családjában szinte hemzsegnek a John Major-szintű rokonok. (Dr. Turi-Kovács Béla: Mi köze ehhez a költségvetésnek?! Ez a költségvetési vita?!) De szeretném hangsúlyozni, hogy az export jövő évi dinamikája akkor sem fogja elérni az ideit, ha a kormány ezt odaadja gebinbe a Torgyán-családnak.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai