Készült: 2020.09.29.23:29:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

302. ülésnap (2013.09.16.), 130-132. felszólalás
Felszólaló Borbély Lénárd (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  130 - 132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BORBÉLY LÉNÁRD (Fidesz): Igen.

ELNÖK: A képviselő úr jelzi, hogy elfogadja a válaszadó személyét. Képviselő úr, öné a szó, parancsoljon!

BORBÉLY LÉNÁRD (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány közel egy éve tartó rezsicsökkentési sorozatával hazánk minden lakossági fogyasztójának rendszeres és irreálisan magas terheit kívánta csökkenteni.

Az elmúlt időszakban két fázisban sikerült mérsékelni a szocialista kormányok idején többszörösére emelkedett közszolgáltatások díjait. Az első rezsicsökkentési hullámban 10 százalékkal csökkent a lakossági földgáz, a villamos energia és a távhő ára; a második hullámban pedig az ivóvíz, a hulladékszállítás, a szippantottszennyvíz-szolgáltatás díja, a csatornadíj, a PB-gázpalackok ára és a kéményseprési közszolgáltatás díja is. A rezsicsökkentésnek köszönhetően feltárásra került egy olyan terület, amely számos veszélyt tartalmazott és sajnálatos módon még ma is tartalmaz a fogyasztókra nézve.

A privatizációk során külföldi tulajdonú multinacionális vállalatok birtokába került közszolgáltatók napjainkra eljutottak arra a szintre, hogy több tízezer fogyasztót is képesek megtéveszteni, és akár a valós fogyasztás többszörösét is kifizettetni. Az elmúlt időszakban több helyen is értesülhettünk arról, hogy a közszolgáltatók egy része minden erejével azon dolgozik, hogy kicselezze a polgári kormány által jogszabályokba foglalt rezsicsökkentési kötelezettségeket. Erre mi sem jobb példa, mint az, hogy az egyik nagy gázszolgáltató közel 750 ezer köbméter gázt számlázott ki több tízezer család számára úgy, hogy az soha semmikor nem került felhasználásra.

Ez csupán azonban egy példa a sok közül. Érdemes megemlíteni azt is, hogy szintén több tízezres nagyságrendben jelentkeztek olyan panaszok is a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, akiket a havi számlában a szolgáltatójuk félretájékoztatott vagy nem nyújtott kellő információt a rezsicsökkentési törvényben meghatározott feltételeknek megfelelően.

Ezért azt kérdezem a tisztelt államtitkár úrtól, hogy a kormány mit kíván tenni annak érdekében, hogy véglegesen gátat szabjon a nagy nemzetközi multinacionális vállalatok folyamatos megtévesztő és kizsákmányoló politikájának, amelyet a magyar háztartások, a magyar családok a magyar fogyasztók ellen követnek el.

Várom megtisztelő válaszát. (Simon Gábor: Rezsiháború!)
Felszólalások:  Előző  130 - 132  Következő    Ülésnap adatai