Készült: 2020.09.29.22:24:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

267. ülésnap (2013.04.09.), 104. felszólalás
Felszólaló Borbély Lénárd (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Honvédelmi és rendészeti bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 1:43


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BORBÉLY LÉNÁRD, a honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a mai napon 10 órai kezdettel megvitatta a közveszély színhelyén elkövetett lopás szigorúbb büntetőjogi szankciójáról szóló T/10622. számú törvényjavaslatot. A bizottság ezt a javaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta, ahogyan ez az expozéban is elhangzott, széles konszenzussal minden párt által támogatva.

Az idén március közepén kialakult rendkívüli időjárási helyzetből azt a tanulságot lehetett levonni, hogy vannak olyan honfitársaink, akik még katasztrófahelyzet idején is azon ügyeskednek, hogyan tudnák elvenni mások tulajdonát. Korábban az árvizek során is hallhattuk, hogy a helyreállításkor eszközöket kellett pótolni, mert egyes állampolgárok úgy gondolták, mások kiszolgáltatott helyzetét oly módon kihasználják, hogy számukra értékes, de őket meg nem illető dolgokat magukévá tesznek. Az előterjesztők úgy vélik, semmilyen toleranciát nem lehet tanúsítani, amikor valaki természeti csapás színhelyén követ el ilyen cselekedetet, ezért vétség helyett bűncselekmény lesz, ha valaki közveszély színhelyén lop, és már alapesetben is 3 év börtönnel büntethető, a felső határ pedig 10 év lesz abban az esetben, ha a parlament elfogadja az említett törvényjavaslatot.

Tisztelt Országgyűlés! A parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága az előterjesztést, amint mondtam, egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartja, és javasolja a tisztelt Háznak az elfogadását.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai