Készült: 2021.01.26.09:33:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

83. ülésnap (2011.04.11.), 46. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:48


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Néhány évvel ezelőtt mint a falusi iskolák megmentője jelent meg a közoktatásban a Vocational Academy Alapítvány. Két megyében, Veszprémben és Győr-Sopron megyében 12 község 18 intézményének a fenntartói jogát vette át, amelyek önkormányzataival közoktatási megállapodást kötött.

2007 decemberétől az alapítvány a pedagógusoknak nem vagy csak késéssel fizette ki a munkabérét, 2008 januárjától pedig már egyáltalán nem fizetett. A tanévet - a gyermekek érdekeit szem előtt tartva - hivatástudatból minden pedagógus befejezte, majd többségük rendkívüli felmondással megszüntette munkaviszonyát, és munkaügyi pert kezdeményezett. A pert valamennyien megnyerték. A bíróság összesen mintegy 100 millió forint kifizetésére kötelezte az alapítványt, aminek az azóta sem tett eleget. Kiderült, hogy az érintett alapítványnak már 2007 novemberében hatalmas köztartozása volt, bankszámláját APEH-inkasszó terhelte, így az állami normatíva nagy része is az APEH-hoz került és nem az intézményekhez.

Felmerül a kérdés: hogyan kaphatott működési engedélyt egy ilyen alapítvány, amelynek már a működés megkezdésekor ekkora tartozása volt? Lehetséges, hogy az alapítvány célja valójában nem az intézmények működtetése, hanem az általa felhalmozott köztartozásnak a tanulók után járó normatívából való kifizetése volt?

Mintegy 70 pedagógus máig nem kapta meg többhavi munkabérét. Kártalanításukra sem kerülhetett sor, mivel a Bérgarancia Alapról szóló törvény értelmében az alapítványi fenntartó nem jogosult az alap igénybevételére. Mindeközben az alapítvány mögött álló személyek némileg más néven, másutt tovább folytatják tevékenységüket, s fennáll a veszély, hogy ez hasonló következményekkel jár majd.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kíván-e tenni valamit annak érdekében, hogy az érintettek hozzájussanak bérükhöz, vagy sor kerülhessen kártalanításukra? Lát-e arra lehetőséget, hogy a jövőben az alapítványi fenntartású közoktatási intézmények munkavállalói is jogosultak legyenek a Bérgarancia Alap igénybevételére? Mit kíván tenni a minisztérium annak érdekében, hogy az alapítvány mögött állók ne folytathassák más szervezet mögé bújva tevékenységüket, s így megelőzhető legyen, hogy további intézmények működése kerüljön veszélybe?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai