Készült: 2020.09.27.11:57:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

23. ülésnap, 161. felszólalás
Felszólaló Dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:18

Felszólalások:  <<  161  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megértem az ön bizonyos fokú türelmetlenségét, amelyet a kérdésében is megfogalmazott. Mindannyian tudjuk, hogy ma Magyarországon több tízezren élnek úgy, hogy az anyagi lehetőségeik nem engedik azt meg, hogy szakszerű jogi segítséget vegyenek igénybe. Igaz tehát és méltányolandó az az állítás, illetve az a felvetés, hogy szükség van valamilyen szervezett módon történő tanácsadásra, jogi segítségnyújtásra. Ezt egyébként megköveteli a társadalmi szolidaritás, és szükségessé teszi az igazságszolgáltatás túlterheltsége is, hogy erre valamilyen megoldást találjunk.

Ön említette, hogy milyen kedvező tapasztalatokat szerzett a pápai szervezetük ezzel kapcsolatban. Utalni szeretnék arra, hogy Vastagh Pál képviselő úr 2001-ben kezdeményezte egy országos jogsegélyprogram kialakítását, amely szintén sikeresen működik; de itt szeretném azt megemlíteni, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak tizenhárom városban működik jogsegélyszolgálata, amelyet évente közel nyolcezren keresnek fel, és veszik igénybe a segítséget. Az elmúlt hónapokban egyébként több civil szervezet is megkeresett bennünket azzal az igénnyel, hogy szívesen segítenének egy ilyen jellegű munkában, és ismerjük azt a külföldi példasort, amely szerint Anglia, Franciaország, Hollandia, Svédország hasonló jellegű intézményeket működtet.

A kormányprogramban megfogalmazottaknak megfelelően készül a törvényi szabályozás. Ennek a koncepciója decemberben a kormány elé fog kerülni, ezt követően a parlament elé, és remélhetőleg 2003 második felében érdemben, az akkor már hatályban lévő törvény alapján működni fog, működhet majd ez a fajta jogsegélyszolgálat. Természetesen a civil szervezetek önzetlen munkájára ezután is igényt tartunk és szükség lesz rá.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  161  >>    Ülésnap adatai