Készült: 2020.09.21.16:13:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

23. ülésnap, 159. felszólalás
Felszólaló Gőgös Zoltán (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:08

Felszólalások:  <<  159  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Szocialista Párt választási programjában szerepelt, hogy a jogbiztonság nem lehet anyagi kérdés, ez minden magyar állampolgárt megillet, jövedelmi helyzetüktől függetlenül. Pápai szervezetünk két évvel ezelőtt vezette be az ingyenes szolgáltatást. A jogsegélyt dr. Németh Márta ügyvéd nyújtja a város lakóinak önzetlenül, ellenszolgáltatás nélkül. Az eltelt idő alatt több százan vették igénybe önzetlen segítségét.

Kérdésfeltevésemet az indokolja, hogy a legutóbbi alkalommal, ami az elmúlt héten volt, már olyan létszámú ügyfél kereste fel, hogy azt már nehéz kezelni a párt által szervezett formában. Ez a létszám 25 fő volt, így a program a tervezett kettő óra helyett hat órán át tartott.

 

 

(12.50)

 

 

Nem beszélve arról, hogy képviselői fogadóórámon is egyre több a jogi problémát felvető állampolgár. Ahogy azt dr. Németh Márta elmondta, a felmerülő ügyek a következők. Mivel a városban problémás a foglalkoztatási helyzet, a megkeresés többsége munkajogi eredetű. Sokan vitatják elbocsátásuk jogosságát, a méltatlan munkakörülményeket, vagy épp az anyagi juttatásokat kifogásolják. Sok idős ember kér tanácsot örökösödési és hagyatéki ügyekben. Segítséget kérnek kezességi és egyéb adóssági ügyekben, vagy vitatnak önkormányzati döntéseket. Az is gyakori, hogy ha már minden jogorvoslati fórumot megjártak, mintegy utolsó esélyben bízva keresik fel az ügyvédnőt. Helyi szervezetünk - látva az elemi igényt - a jogsegélyszolgálatot bővíteni szeretné. Dr. Németh Márta mellett más ügyvédek segítségét is kérjük, mert a feladat már akkora, hogy az meghaladja egy ember kapacitását.

A fenti tapasztalatainkra alapozva mondjuk, hogy ezt a szolgáltatást állami szintre kell emelni, mert amióta a munkahelyeken megszűnt a szakszervezetek által biztosított ingyenes jogsegély, hiányzik ez az ellátás az alacsony jövedelmű emberek körében. Ismereteim szerint más MSZP-szervezetek is nyújtanak ilyen szolgáltatást.

Az elmondottakat figyelembe véve kérdezném az államtitkár urat: tervezik-e és mikortól az alacsony jövedelmű állampolgárok számára az ingyenes jogsegélyszolgálat bevezetését?

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  159  >>    Ülésnap adatai