Készült: 2021.04.11.17:02:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

13. ülésnap, 173. felszólalás
Felszólaló Tóth Ferenc (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:09

Felszólalások:  <<  173  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH FERENC (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! 2005-ben a felsőoktatási törvény elfogadása előtt a heves viták egyik kiváltó oka az volt, hogy az akkor még irányító testület névre hallgató, az egyetemek nyakára ültetett testületek minden fontos szakmai és gazdasági döntést a kezükbe kaparintottak volna.

Az irányító testületekből az Alkotmánybíróság döntése nyomán végül gazdasági tanácsok lettek, és hatáskörük nem csorbította az egyetemek jogait. Ám önök soha nem nyugodtak bele az Alkotmánybíróság határozatába. A felsőoktatási törvény most tervezett módosításában a gazdasági tanácsoknak ismét teljhatalmat szánnak: többek között ők dönthetnének a felsőoktatási intézmények kezelésébe adott állami vagyon elidegenítéséről, megterheléséről is. A vagyon gyarapításáról természetesen szó sem esik, de ez nem meglepő: önök eddig is csak a vagyonfelélésben és az eladósodásban jeleskedtek.

A gazdasági tanácsok tagjainak kijelölése óriási botrányt kavart, amikor kiderült, hogy a kormány delegáltjai között számos, a különböző baloldali kormányokból dicstelenül távozni kényszerült, bukott miniszter is szerepelt. Arra azonban senki nem figyelt, hogy legalább a minimális, a józan ész által diktált összeférhetetlenséget szem előtt tartsák. Így történhetett meg, hogy Bokros Lajos egyidejűleg felelős két konkurens egyetem gazdasági ügyeinek irányításáért. Bokros Lajos a Közép-európai Egyetem operatív irányításáért felelős alelnöke, aki a gazdasági ügyekért is felelős, és Bokros Lajos Magyarország legnagyobb egyeteme, az ELTE gazdasági tanácsának is elnöke. Ez a nyilvánvaló összeférhetetlenség még két állami egyetem kapcsán is aggályokat keltene. De különösen veszélyes akkor, ha egy magánegyetem és egy állami egyetem vezetése fonódik így össze.

Miniszterelnök Úr! Államtitkár Úr! Kitől kap majd Bokros Lajos prémiumot egy-egy jól sikerült gazdasági döntése után? Ön szerint efogadható-e az ilyen összefonódás? Tudnak-e további hasonló esetekről? Tervezik-e (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az ehhez hasonló összefonódások feltárását és megszüntetését?

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  173  >>    Ülésnap adatai