Készült: 2021.01.26.05:56:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap, 121. felszólalás
Felszólaló Benyhe István
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás egészségügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:20

Felszólalások:  <<  121  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BENYHE ISTVÁN egészségügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr, kérdéseire biztató válaszokat tudok adni. Tájékoztatom képviselő urat, hogy készül a lakosságnál keletkező és felhalmozódó gyógyszerhulladék szakszerű, biztonságos gyűjtését és környezetvédelmi követelményeknek megfelelő ártalmatlanítását szabályozó egészségügyi minisztériumi és környezetvédelmi minisztériumi együttes rendelet. A lakosság számára leginkább kedvező megoldást keressük, amelynek finanszírozása gyógyszerár-emelkedés nélkül biztosítható.

A tervezet szerint a begyűjtésben az ÁNTSZ által kijelölt gyógyszertárak és az önkormányzatok által működtetett hulladékgyűjtő udvarok vesznek majd részt. A szakmai egyeztetések jelenleg is folynak, és reményeink szerint ez év közepén hatályba léphet az a jogszabály, amelynek eredményeként a jövőben már nem kerül gyógyszer a kommunális hulladék közé, illetőleg a kukákba.

A második kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy olyan szabályozás mielőbbi kialakítását szorgalmazzuk, ami a hatályos hulladékkezelési előírások, illetve környezetvédelmi szempontok mellett a gyógyszerbiztonsági követelmények maradéktalan érvényesítését is szavatolja. Gyógyszerekkel kapcsolatos tevékenység koordinálása nem adható át a környezetvédelmi felügyelőségeknek, viszont a jogszabály megalkotásában és a hulladékká vált gyógyszerek sorsának alakításában a környezetvédelmi hatóságnak szerepet kell vállalnia.

A harmadik kérdés a gyógyszertermékdíj bevezetésének lehetőségét veti fel megoldásként. Újabb termékdíj bevezetése növelné a lakossági és társadalombiztosítási terheket, ezért a finanszírozást más forrásból tartjuk célszerűnek megoldani. Tehát ez a változat szóba sem jöhet. Kérésünkre a Környezetvédelmi Minisztérium megvizsgálja az ezzel kapcsolatos konkrét lehetőségeket, és előkészíti a hulladékgazdálkodásról szóló törvény 8. § (2) bekezdése szerinti kormányrendeletet, amely előírja a gyártóra vonatkozó visszavételi kötelezettséggel terhelt termékek sorsát, ezek közé sorolva a hulladékgyógyszert is. Tehát, képviselő úr, örömmel tájékoztatom, hogy ezek a problémák rövidesen megoldást nyernek.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  121  >>    Ülésnap adatai