Készült: 2021.08.05.15:20:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

109. ülésnap (2011.09.12.), 297. felszólalás
Felszólaló Dr. Cséfalvay Zoltán
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:28


Felszólalások:  Előző  297  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselők! Nem szeretnék nagyon hosszú lenni ebben a késői órában, csak néhány pontot említenék.

Többször elhangzott itt már, és láttam, mindenfajta viták vannak, hogy jobboldali közgazdászok mit mondanak, hogy egy régi vicc szerint ha az ember két közgazdásszal beszél, legalább három véleményt hall. Valamelyik képviselő úr említette Chikán urat és Mellár urat is. Ha valaki figyelmesen elolvassa, miket mondanak, Mellár úr amellett van, hogy szükség lenne egy nagy gazdaságélénkítő csomagra, Chikán úr meg pont az ellenkezőjét mondja; ebből elég nehéz levonni számunkra a teendőket. Ezért hadd tegyem hozzá az alaphelyzetet: miért van szükség mindazokra a lépésekre, amiket teszünk, és miért van szükség erre a törvényjavaslatra?

Az ok rendkívül egyszerű. A világgazdaságban szemmel láthatóan a lassulás jelei mutatkoznak. Lassul a világgazdaság, és nemcsak a magyar gazdaság növekedésére hat ez így, hanem a világ nagyon sok országára.

Hadd idézzem, ha megengedik, Mervyn Kinget, aki a Bank of England kormányzója, a jegybank elnöke azt mondja 2011. augusztus 9-én, hogy 2008 nem a válság vége volt, csak egy lépés volt egy nagyobb válság felé, és most lépünk át egy nagyobb válság felé.

Ezt a mondatot csak azért idéztem, mert jelzi azt a nemzetközi hangulatot, ahogy megpróbálják felfogni azt, hogy mi történik jelen pillanatban a világban. A számok pedig azt mutatják, hogy a gazdasági növekedés kilátásai Magyarország esetében is, éppen azért, mert a világgazdaság lassul, alacsonyabb, mint, amit terveztünk.

(21.50)

Ami azt jelenti magyarra lefordítva, hogy kevesebb adóbevétellel tud számolni a kormány. Ahhoz, hogy tartani tudja az államháztartási hiányt, ennek pótlására van szükség. Ez az a 100 milliárdot kitevő intézkedéssorozat, amelynek csak egy nagyon kis része, mintegy 10 milliárdot kitevő a jövedéki adó. A magyar kormány azzal a lépéssel, hogy 100 milliárdos korrekciót hajt végre, jelzi azt, hogy valóban prudensen gazdálkodik. Bárcsak így csináltak volna máskor is; ezt tudom mondani. Bárcsak lett volna ilyen az elmúlt időszakban! Csak példaként említeném az örök kérdést: miért volt az 2006-ban, hogy az államháztartás hiánya tervezetten 4,9 százalék volt a GDP arányában, majd éppen hogy csak 10 alatt lett? Bárcsak megtették volna azokat a lépéseket - akár egy 100 milliárdos intézkedéssorozattal is -, hogy valóban prudensen gazdálkodjék az állam és a kormány. Ennek egy része ez a 10 milliárdot érintő változás, amely gyakorlatilag a jövedéki adókat érinti. Itt nem szól másról a történet, mint hogy a 2012-re egyébként is betervezett jövedékiadó-emeléseket hozzuk előre egy picikét időben. Ehhez kérjük a parlament segítségét.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  297  Következő    Ülésnap adatai