Készült: 2020.07.16.16:14:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

49. ülésnap (2003.02.17.), 95. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:43


Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Magyarországon százezrek állítanak elő kisebb-nagyobb mennyiségben mezőgazdasági árut, és viszik piacra a termékeiket. Ezeket az eseti árutermelőket nevezik egyszerűen csak őstermelőknek, és az jellemzi őket, hogy plusz-jövedelemforrásként folytatják ezt a tevékenységet, így például Monor környékén barátaim, ismerőseim állítanak elő fél hektáron sárgarépát, és árusítják a környékbeli piacon.

Ezek az emberek aggódva kérdezik tőlem, mi lesz velük az Unióban; tudják-e folytatni eddigi tevékenységüket; tudnak-e termelni; tudnak-e piacozni - hozzá kell tenni, hogy ez a piacozás azért nemcsak egy értékteremtő folyamat, hanem egyben egy társadalmi esemény is egyes helyeken -; érdemes-e, illetve szabad-e nekik tészt, tehát termelői értékesítési szövetkezetet alakítani. A piacon még olyan hírek is terjednek egymás között, hogy az uniós csatlakozás esetén még a tojásra is bélyegzőt kell tenni.

Ezekre a kérdésekre mihamarabb megnyugtató választ kell adni, úgy érzem, azért is, mert nemcsak hogy szorít minket az áprilisi népszavazás, hanem látom az FVM erőfeszítéseit, hogy kellő intézkedési sorok készülnek ezen érdekkör sorsának rendezésére.

Kérdezem a miniszter urat: milyen lehetőségei vannak ezeknek az eseti árutermelő őstermelőknek az Unióban?

Várom a válaszát. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai