Készült: 2020.07.12.21:49:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

23. ülésnap (2002.10.01.), 8. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:26


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A múlt héten csütörtökön a Medgyessy-kormány ismételten beváltotta egyik ígéretét (Derültség az ellenzék soraiban. - Az elnök csenget.), közzétette a SAPARD előcsatlakozási program pályázati feltételeit. Arról a programról van szó, amit Orbán miniszterelnök úr és kitűnő mezőgazdasági minisztere, Torgyán József már 1999-ben beharangozott, nagy reményeket keltve a gazdákban. Akkori kételyeinkre az országtervvel és a bírálati pontrendszerrel kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy az előcsatlakozási program az EU-s jövőbe mutatóan a családi farmok megerősítését szolgálja. Nagy volt az önbizalom, nagy volt a mellény, büszkén hangoztatták, hogy az elsők közé tartozunk, akik megkaphatják az akkreditációt.

Eltelt a 2000. év, és akkor már csak arról szólt a miniszter úr, hogy nem vész el a 10 milliárd forint; mélyen hallgatott arról, hogy a SAPARD-intézmény kisgazdásítása miatt nincs akkreditáció. Kicsinyes érdekek mentén különválasztották a SAPARD-hivatalt, elfelejtették, hogy az Unió alapelve a támogatásoknál az átláthatóság, a hatékonyság. Hozhatnak létre bármilyen hivatalt, nem lehet kiskapukat kreálni az Unióba. Eltelt a 2001. év is, továbbra is maradt az ígéret, pedig a kétéves költségvetés vitájában ismételten azzal hitegették a gazdákat, hogy immár 20 milliárd forintnyi EU-s támogatást kaphatnak. Az idei év tavaszán az Orbán-kormánynak már csak arra telt, hogy megerősítsék: nem veszett el a 2000-2001-es pénz. A választási finisben még történtek intézkedések, de arról mélyen hallgattak, hogy az eminens helyről az utolsók közé jutottunk.

Szerencsére jött a kormányváltás; az új miniszter, Németh Imre személyes presztízsének tekintette a SAPARD-ot. Elődjeivel ellentétben hajlandó volt fogadni az uniós megbízottakat, és ennek a bizalmi tőkének köszönhető, hogy a végleges akkreditáció előtt, már szeptember 26-án engedték meghirdetni a pályázati feltételeket.

Az ellenzéki oldalon álló képviselők állíthatják, hogy nem veszett el a hároméves, mintegy 30 milliárdnyi EU-s pénz, de a hozzáértők jól tudják, hogy a hároméves elmaradás pénzben nem mérhető károkat okozott a gazdáknak. Nem tudták megtanulni, milyen az EU-s igényeknek megfelelő pályázati rendszer, hogyan működik egy kifizetőhivatal. Most, a csatlakozási finisben kell mindezt bepótolni. Ezért is arra biztatnék minden gazdálkodót, ismerjék meg a SAPARD-ot, még akkor is, ha pillanatnyi igényeiknek nem megfelelő a jelenlegi feltételrendszer. Gondoljanak arra, hogy uniós csatlakozásunk után csak megfelelő pályázati ismeretek birtokában tudják majd lehívni a különböző alapok százmilliárdokra rúgó pénzeit.

A frakció nevében köszönjük a gyors intézkedést, és egyúttal arra biztatjuk a kormányt, hogy hasonló eréllyel és gyorsasággal építse tovább az intézményrendszert, gyorsítsa fel a gazdák felkészítését. A felkészítést eddig is nagyban segítette, hogy már nyáron megtörténtek az előkészületek, a hivatal munkatársai több száz konzultációt szerveztek. Jól látni, hogy a hivatal vezetése nyitott minden felvetés iránt, igyekszik a legjobb tanácsot adni. Egyet nem tudnak megtenni: a korábbi rossz feltételrendszer megváltoztatását, hiszen ez a SAPARD akkreditációját veszélyeztetné.

Bízom benne, hogy az eddigi és a későbbi intézkedésekkel sikerül eloszlatni azokat a hazai és uniós kételyeket, amelyek megkérdőjelezik a magyar gazdák befogadóképességét; magyarán bizonyítsuk be, hogy a lemaradást behozva gazdálkodóink képesek lesznek az uniós pénzek lehívására.

 

(9.50)

 

Sajnos, ehhez pénz is kell. Az Orbán-kormány elhelyezett ezzel a késlekedéssel egy óriási aknát, hiszen három év nemzeti támogatási elmaradását kell a jövő évi költségvetésben is biztosítani, ami nagy tehertétele lesz az agrárbüdzsének. Mindezek ellenére köszönöm az eddigi lépéseket, s kérem a továbbiak megtételét.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai