Készült: 2020.07.04.20:57:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

11. ülésnap (2002.06.25.), 159. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Nem véletlenül tettem föl ezt a kérdést, hiszen valahol bizonyos ellentmondásokat érzek szavak és tettek között, konkrétan a földügyben, de összességében a mezőgazdaság ügyében is. A Fidesz már-már torgyáni vehemenciával védi a termőföldet, újabban védi a családi gazdálkodót. Ugyanakkor úgy érzem, a másik oldalról kilóg a lóláb, hiszen nem sokkal a családi gazdálkodót védő szigorú földtörvények előtt, a Magyar Nemzet által is közzétett módon egyes akkori kormánypárti képviselők termőföldet vásároltak, többek között maga a miniszterelnök úr is.

Bár a múlt héten erre Glattfelder Béla azt mondta, hogy gusztustalanság ezt felvetni, hiszen ez egy jogszerű üzlet volt, a jogszerűségét én sem vitattam, de kérdezem, egy kicsit polemizálgatva, hogy nem ugyanolyan gusztustalan dolog-e, amikor a családi gazdálkodó előbérleti jogának a védelme érdekében lépnek fel a jelenlegi használó társas gazdálkodóval szemben, ugyanakkor majdnem százezer hektár földet, a 12 állami gazdaság földjét 50 éves bérletre odaadták egy klientúrának. Hozzá kell tenni, hogy ez az 50 éves bérlet a mi fogalmaink szerint majdnem tulajdonba adás, ugyanakkor egy átlag gazdálkodó tíz évnél hosszabb időtartamra jelenleg nem adhatja bérbe a földjét. Tehát nem értem esetenként ezt a hisztériát.

Vajon mit akar elfedni ezzel az ellenzékbe került korábbi kormányzó párt? Mert valahol nem érzem azt az átütő erőt, amit a magyar termőföld érdekében akarnak kifejteni. Egy kicsit kilóg a lóláb, úgy érzem.

Várom a válaszát.

 
Felszólalások:  Előző  159  Következő    Ülésnap adatai