Készült: 2020.09.21.14:47:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap (2011.03.08.), 22. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:35


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Köszönöm az emberi jogi bizottságnak, hogy a tegnapi ülésén foglalkozott ezzel a nagyon fontos kérdéssel.

Szeretném leszögezni, és szeretnék utalni a nemzeti együttműködés kormányának programjára, amely világosan leszögezte, hogy a közrend és a közbiztonság helyreállítása Magyarországon alapvető nemzeti ügy, és ezt a nemzeti ügyet a nemzeti együttműködés kormánya meg fogja valósítani. Erre három eszközt jelölt meg a kormány a programjában. Az egyik módja ennek a rendőrség megerősítése.

Konkrét számot is tartalmaz ez a program, nevezetesen 3500 új rendőrt fogunk szolgálatba állítani. Szeretném fölhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy március 6-án, vasárnap a Hősök terén 1800 új rendőr tett esküt, akiknek a szolgálatba állítása folyamatosan megtörténik, és ennek az 1800 rendőrnek a nagyobbik hányada, több mint 1000 rendőr, kistelepüléseken fog szolgálatot teljesíteni.

Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném azt is elmondani és világosan leszögezni, hogy az ország minden településén, az ország minden területén a rendőrség fönn fogja tartani a rendet, és ehhez nincs szüksége hívatlan vendég, polgárőrség közreműködésére, nincs szüksége az ország egyetlen településén, és így nincs szüksége Gyöngyöspatán sem.

Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat arról, hogy Gyöngyöspatán a mai naptól szolgálatba áll még egy körzeti megbízott, és ezen túlmenően a Készenléti Rendőrség erői mindaddig a településen maradnak, ameddig a közbiztonság fenntartásához erre szükség van.

Arról is szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy tudomásunk szerint Gyöngyöspatán - lakóinak száma 2717 fő - nincs olyan kibékíthetetlen ellentét az ott élők között, tehát nincs olyan kibékíthetetlen ellentét, amely együttműködéssel, társadalmi párbeszéddel, úgy, ahogy frakcióvezető-helyettes úr is említette, megoldhatatlan lenne. Tehát a helyi problémákra, a helyi szociális problémákra meg lehet találni a megoldást. Szeretném fölhívni a tisztelt Ház figyelmét a Széll Kálmán-tervre, méghozzá annak a közmunkaprogramjára, amely hamarosan be fog indulni. Abban bízunk, hogy az ország sok településéhez hasonlóan Gyöngyöspatán is hozzásegít ahhoz, hogy megoldást találjunk az ottani foglalkoztatási problémákra, hiszen a társadalmi problémák jelentős részét tanulással, munkával helyben meg tudjuk oldani.

Még egyszer mondom, bízom abban, hogy Gyöngyöspatán a megoldás a békés egymás mellett élés, a békés együttélés irányába megy, erre kérem a parlamentet is, hogy ezt segítse elő, erre kérem a parlamenti frakciókat is, hogy ezt a társadalmi együttélést, a társadalmi békességet segítsék elő Gyöngyöspatán, és ne a feszültség növelésében legyenek érdekeltek, hanem a megbékélésben, a szeretetben, az együttélésben.

Szeretném elmondani még egyszer, hogy a kormány biztosítja azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a védelem joga Magyarországon minden törvénytisztelő állampolgárt - független nemétől, származásától, felekezetétől, bőre színétől - megillessen, minden törvénytisztelő állampolgárt a magyar rendőrség meg fog védeni, erre az eszközök megvannak. Szeretném bejelenteni, hogy jövő év júniusáig további 2500 rendőrt állítunk szolgálatba, és ennek eredményeképpen meg tudjuk valósítani azt az ígéretet, hogy minden magyar településen szolgálatot fog teljesíteni rendőr, és a védelem jogát, a biztonságot meg tudjuk oldani, tudjuk garantálni minden magyar állampolgár részére.

(10.00)

Frakcióvezető-helyettes Úr! A békesség, az együttélés, a problémák megoldása érdekében a ma elmondott napirend előtti hozzászólását köszönöm, és abban bízom, hogy a következő alkalommal már arról tudunk beszámolni, hogy Gyöngyöspatán is a megbékélés, a szeretet, az együttműködés lett úrrá.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban. - Nyakó István tapsol.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai