Készült: 2020.09.25.19:14:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

267. ülésnap (2018.01.30.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:57


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GULYÁS GERGELY (Fidesz): Azt hittem, ajándékot kapok, megvártam volna, de szomorúan látom, hogy nem. (Derültség az ellenzéki pártok soraiban.) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kicsit bánt engem, hogy nem én kaptam az ajándékot az ellenzéktől, de igyekszem túltenni magam ezen a sértésen. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget. - A Terembiztos Szolgálat munkatársa elviszi a figurákat az asztalokról. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Ne vidd el!) A mai ülés oka, mint az a mostani előadásból is látszódott, nem három valóban fontos téma, a bevándorlás, a nyugdíjrendszer és a köztisztviselői bérek kérdése. A mai parlamenti ülés oka, hogy az ellenzék a saját választóitól eddig kapott elégtelent legalább kettesre szeretné javítani.

Ezért fogott össze a Jobbik, az MSZP és az LMP, ezért fogott össze Hadházy Ákos és Vona Gábor, Kulcsár Gergely és Tóth Bertalan, Gyöngyösi Márton és Mesterházy Attila. (Derültség az ellenzéki pártok soraiban.) Ezért fogtak össze egymással olyanok, akik korábban már többször becsületszavukat adták arra, hogy soha semmit közösen nem kezdeményeznek és nem írnak alá. Azért fogtak össze, mert bukásra állnak, és azt hiszik, az elégtelent elvtelenséggel kettesre lehet javítani. (Z. Kárpát Dániel: Most egy önálló gondolatot! Naa!)

Alig több mint két hónappal a választás előtt nem kormány-, hanem ellenzékváltó hangulat van Magyarországon. De miért is lenne másként? A bevándorlási válság során elsőként tettük nyilvánvalóvá Európában (Mirkóczki Ádám: Esetleg, hogy Szerbia biztonságos? Ugye?), hogy egyetlen bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni. Ellenálltunk a Brüsszelből ránk erőltetni kívánt kvótáknak, és a déli határon kerítést építettünk az illegális bevándorlók feltartóztatására. A bajba jutottakon segítettünk, de nem hagyjuk, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon. (Gőgös Zoltán: És milyen alapon történt ez?) Mit tettek önök ez alatt? Először azt mondták, hogy nincs bevándorlás, csak a kormány találta ki. Utána azt mondták, hogy nem kell a kerítés, majd amikor az megépült, akkor jelezték, hogy alig várják, hogy lebonthassák. (Mirkóczki Ádám: És mikor lett Szerbia biztonságos?) Utána azt mondták, hogy nincs felső határ nélküli betelepítési kvóta, majd amikor az Európai Parlament ennek bevezetését kezdeményezte, akkor az MSZP szövetségesének, Gyurcsány Ferenc pártjának az európai parlamenti képviselői még szavazatukkal is támogatták a javaslatot. Eddig azt láttuk, hogy a kvótaellenes alkotmánymódosítást Gyurcsány Ferenctől Vona Gáborig egységfrontba tömörülve akadályozta meg a magyar ellenzék. Eddig irgalmatlansággal vádolták a kormányt, most túlzott irgalommal. Akik ma együtt kezdeményezték a rendkívüli ülés összehívását, egy kérdésben már bizonyítottak: Magyarország biztonságát a bevándorlási válság közepette semmi esetre sem szabad rájuk bízni. (Mirkóczki Ádám: Beszélj arról, hogy Szerbia biztonságos! - Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.)

Az MSZP a nyugdíjrendszer kérdésének rendkívüli megtárgyalását kérte. Vajon az MSZP, amelynek megfelelt a parlament rendes ülése arra, hogy saját csődkormányzásának eredményeként elvegye a 13. havi nyugdíjat az idősektől (Közbeszólás az MSZP soraiból: Jaaj! - Bangóné Borbély Ildikó: Elmúlt nyolc év! - Dr. Szakács László: Miért nem adtátok vissza? - Heringes Anita: Nyolc éve hülyének nézitek az embereket!), mit szeretne ma a rendkívüli ülésen megvitatni? 2010 óta a nyugdíjak nominálisan közel 30 százalékkal emelkedtek, a vásárlóértéke a nyugdíjas fogyasztói kosárhoz viszonyítva pedig mintegy 12 százalékkal. A nők számára lehetővé tettük, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonuljanak. (Gúr Nándor: Hazugság! Szolgálati idő helyett jogosultságot állapítottatok meg!) A nyugdíjprémium és az Erzsébet-utalvány is az elmúlt évek eredménye. Ezek után komolytalan, hogy ma éppen azok akarnak a nyugdíjasok érdekében fellépni, akik az általuk előidézett államcsőd után csak azért tudtak nyugdíjat fizetni, mert a Nemzetközi Valutaalap rendkívüli hitelt adott.

Senki sem vitatja azt, hogy még ma is számtalan idős embernek nagyon nehéz a nyugdíjból megélnie, ezért a nyugdíjemeléseket és a nyugdíjak felzárkóztatását folytatni kell. (Dr. Szakács László: Mintegy 0,9 százalékkal évente, igaz?) Erre ma a legnagyobb veszélyt az az ellenzék jelenti, amely egyszer már egyhavi nyugdíjat elvett az idősektől.

És ugyanígy folytatni kell a köztisztviselői béremelést is. A bruttó köztisztviselői átlagbér 2010 óta 250 ezer forintról 302 ezer forintra emelkedett; ez a 2017. októberi adat. A piaci bérek eközben lényegesen alacsonyabb szintről, mintegy 200 ezer forintról emelkedtek hasonló magasságba. Nem igaz tehát, hogy az illetményalap változatlansága bérbefagyasztással járt volna. A közszolgálati életpályáról és bérekről az Országgyűlés rendes ülésén kell tárgyalni, nem pedig az LMP vagy éppen a Jobbik éppen aktuális kampánytémájaként. (Gúr Nándor: Nyolc éve önkormányzati dolgozók egyetlenegy fillér béremelést nem kaptak!)

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország ma kedvező helyzetben van. Sok még a nehézség és a feladat, de a biztonság és a gazdasági növekedés a nyugodt fejlődés esélyét kínálja mindannyiunk számára. Kár ezt azért vitássá tenni, mert az ellenzéki pártok még saját szavazóik elvárásainak sem tudnak megfelelni, és ők még sajátjaik előtt is bukásra állnak. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalról.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai