Készült: 2020.01.19.08:32:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

86. ülésnap (2019.10.22.), 28. felszólalás
Felszólaló Tuzson Bence (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUZSON BENCE, a Miniszterelnökség államtitkára: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tudják, van egy olyan közös társadalmi célunk, ami, azt gondolom, mindannyiunk társadalmi célja kell legyen, mégpedig hogy Magyarország a következő években, 2030-ig Európa öt olyan állama közé tartozzon, ahol a legjobb élni. És valóban, hogy ezt elérjük, vannak olyan területek, ahol előrelépésre van szükség. Ilyen a családok, a családok támogatásának kérdése. Erősítsük meg a magyar családokat! S miért van erre szükség? Azért, mert egy társadalom akkor erős társadalom, ha a legkisebb egysége, az öngondoskodás legkisebb egysége, a család egy erős közösség, mert csak erős közösségekre lehet építeni egy erős nagyobb közösséget, egy erős egyházi közösséget, egy erős falut, egy erős várost, egy erős megyét és egy erős országot. Ezért fontos, hogy a családokat minden szempontból segítsük. Ezért fontos a családvédelmi akcióterv.

A családok megsegítése és támogatása nélkül Magyarország soha, de soha nem lesz erős ország. Segítenünk kell a magyar embereket abban, hogy gyermeket vállaljanak, hogy ahhoz a felelősséghez, amelyet szülőként mindannyian érzünk, valamiféle segítséget tudjunk adni. Igen, talán a legnagyobb és legfontosabb segítség az otthonteremtési támogatási rendszerünk, amely arról szól, hogy minden magyar családnak legyen olyan otthona, amelyben szeret élni és amelyben jó élni.

Erről szól az otthonteremtési rendszer, és erről szól a CSOK rendszere is, és ehhez kapcsolódik  és ez nagyon fontos kérdés  a falusi CSOK és az a programunk, ami a falut, a magyar falut képes támogatni. Mert nem lehet olyan helyzet, hogy Magyarországon kétféle állampolgár legyen attól függően, hogy valaki hol született, egy városban született, vagy pedig falun született. Nem lehet, hogy egy városban élő embernek sokkal nagyobb lehetőségei legyenek, mint egy falun élő embernek.

Ezért arra kell törekednünk, hogy a falut, a magyar falut felemeljük, ez ne életminőség, hanem életstílus kérdése legyen. Ezért szükséges, hogy a falvakat támogassuk, valóban, a „Magyar falu” programban idén 150 milliárd forinttal, és mindez tovább fog folytatódni a következő években, a magyar falu felemelésére sor fog kerülni, hogy el lehessen érni az állam minden szolgáltatását, de el lehessen érni a piac és a kultúra minden szolgáltatását is.

Az a terület, ahol még előrelépésre van szükségünk, valóban a gazdaság területe. A gazdasági növekedésünk kiemelkedő Európában. De mégis arra kell törekednünk, hogy állandóan az európai átlag fölött legyünk, mert a nyugat-európai államokat, a nálunk szerencsésebb múlttal rendelkező nyugat-európai államokat előbb-utóbb be kell érnünk e tekintetben is. A magyar gazdaság erősödik, de ahhoz, hogy egy ország képes legyen a saját nyelvén beszélni, a saját hangján szólni, szükséges az, hogy erős gazdasági háttérrel rendelkezzen. Az az ország, amelyiknek nincs megfelelő gazdasági ereje, más országok nyelvén szól, nemzetközi szervezetek nyelvén szól, vagy pedig nagy multinacionális vállalatok nyelvén szól. Ezt el kell kerülni. Nekünk, Magyarországnak a saját hangunkon, a saját érdekeink mentén és a saját nyelvünkön kell megszólalnunk. Akkor lehet erős Magyarország, ha erre képesek vagyunk, és az utóbbi időben Magyarország erre képes, látszik, hogy Magyarország nemzetközi súlya és nemzetközi tekintélye az utóbbi időszakban jelentősen emelkedett.

Ehhez tartozó terület még a kultúra kérdése. Mert mit ér az erősödő család, mit ér a gyarapodó népesség, és mit ér a gazdasági erősödés, ha az ország nem képes a kulturális azonosságát megtartani, a kultúráját erősíteni? Nekünk arra kell törekednünk, hogy ezen a területen is előrelépés legyen, a kultúra erősítése, a magyar nyelvünk erősítése és fejlesztése területén. Ha mindezen három területen, a gazdaság fejlesztése, a családok támogatása és a kultúra fejlesztése területén is előre tudunk lépni, össze tudunk fogni, akkor Magyarország 2030-ra valóban az egyik olyan országgá válik, ahol a legjobb élni Európában. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai