Készült: 2020.01.22.00:15:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2019.07.01.), 249. felszólalás
Felszólaló Tuzson Bence (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:19


Felszólalások:  Előző  249  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUZSON BENCE, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Nagyon fontosnak tartom a felvetett alapvető kérdést, amely a családok támogatására és a gyerekvállalási kedv növekedésére vonatkozó kérdés volt. Az imént is a jobbikos felszólalásból, illetve Nacsa Lőrinc képviselőtársam felszólalásából is az jött ki, hogy bizony elkötelezettek vagyunk a tekintetben, hogy a gyerekvállalási kedv növekedjen Magyarországon, noha az intézkedéseket azért, azt gondolom, egészen máshogy értékeljük az ellenzéki padsorokból és innen, a kormánypárti padsorokból. Azt gondolom, hogy a trend a legfontosabb, és a trendeket kell figyelni Magyarországon. Azt kell megnézni, hogy vajon népességi fordulat bekövetkezett-e, és ha bekövetkezett, akkor mikor következett be. Teljesen egyértelmű, hogy 2010-től kezdődően változott meg a folyamat. Egyébként az őáltala felsorolt országokban abban az időszakban éppen lefelé ment a népességi mutató, tehát nem arról beszélünk, hogy Magyarországon, mondjuk, az európai trendeket követte volna a népességi változás, hanem bizony bizonyos intézkedések hatására megváltozott a tendencia, és ez egy jó hír.

Nem szabad elfelejteni, hogy tett is a magyar kormány ennek érdekében, és nagyon sok intézkedést foganatosított. Én az egyik legfontosabbnak egyébként pont a családok számára az otthonteremtéssel kapcsolatos támogatási rendszer bevezetését tartom, tehát a családi otthonteremtési kedvezmény egy olyan mértékű családpolitikai intézkedés, amelyhez fogható nem nagyon van egyébként Európában. Ezért is látható, hogy ennek a hatása bizony elég erőteljes volt Magyarországon, és valóban 50 ezer gyermek megszületéséhez is hozzájárulhatott. Nem beszélve arról, hogy ez elősegítette Magyarországon munkahelyek teremtését is, tehát közvetve is segítséget nyújtott a magyar családoknak. Nem szabad megállnunk ebben a folyamatban egészen addig, amíg Magyarországnak nem lesz olyan ereje, hogy a saját népességét fenn tudja tartani; erre kell törekednünk.

Erről szól a családvédelmi akcióterv, nem volt ilyen jellegű komoly akcióterv korábban Magyarországon. Minden ötletet és minden gondolatot meg kell fontolni e tekintetben, de azokat kell beemelni egy ilyen családvédelmi akciótervbe, amelyek a leghatékonyabbak a segítségre, a családok segítésére és a gyerekvállalási kedv növelésére.

Mi magunk úgy gondoljuk, hogy az eddigi intézkedéseink hatékony intézkedések, de valóban nem vagyunk még az út végén. Ezért vannak olyan intézkedések, amelyek 2019-et követően majd a jövő évtől lépnek hatályba, illetve akár a bölcsődeépítési programok, az óvodaépítéssel kapcsolatos intézkedések, amelyek egy hosszabb távú intézkedéscsomagot takarnak.

Valóban fontos kérdés, hogy minden részletre figyeljünk oda, ezért fontos az illetékmentesség megteremtése, akár tárgyi, akár más szempontból egyébként alanyi illetékmentességekről beszélünk. Én azt kérem tisztelt képviselőtársaimtól, hogy ezt az intézkedést is, mint a csomag egy részét, támogatni szíveskedjenek annak érdekében, hogy erősödjenek Magyarországon a családok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  249  Következő    Ülésnap adatai