Készült: 2020.07.02.18:50:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

74. ülésnap (2003.05.27.), 82. felszólalás
Felszólaló Halmai Gáborné (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:53


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALMAI GÁBORNÉ (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Egyszer volt már módon megszólalni a kulturális bizottság véleményét elmondandó, és ott nem tehettem meg, hogy egy kicsit visszautaljak és emlékezzek a társadalmi szervezetek bizottsága első alkalmára, amikor is éppen erről beszéltünk, hogy feltétlenül fontos lenne létrehozni a civil támogatás egy új minősített rendszerét, amely a civilek számára sokkal nagyobb biztonságot nyújt, de jó lenne, ha ez már a civil társadalom bevonásával, azaz az ő delegáltjaik által lenne elbírálva. Akkor azt mondta az ellenzék, hogy erre azért nincsen mód, mert túl rövid az idő, és ezzel bírálta az akkor ott jelen lévő Baja Ferencet, hogy nem lehet ezt megcsinálni együtt.

Arra vállalkozott akkor a kormányzat, hogy ezt a két dolgot párhuzamosan teszi, és amikor az előbb azt mondtam, hogy korszakos jelentőségű – vagy nemcsak én, előttem ketten is mondták – ez a törvény, most pedig azt mondom, hogy az az igazán nagy jelentőségű, hogy párhuzamosan tudunk beszélni a stratégiáról és annak az egyik eleméről. Azt hiszem, ahogy az egyeztetés folyamatában ez számtalanszor ki is derült, ezt igazán értékelni tudják a civil szervezetek.

Az elmúlt év folyamán - ahogy ez is elhangzott már - létrejöttek a civil érdek-képviselet kialakítására a különböző együttműködő szervezetek, és a “civil együttműködésö honlap is megalakult, amelyen a véleményüket mondhatják el a civil szervezetek. Jelen tudomásom szerint csak az érdekképviseleti hálózati modellre négy alternatívát dolgoztak ki a civilek. Igenis, úgy gondolták, hogy ez a megszólítás az ő irányukba, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem az állam is stratégiát készít, és ebbe a stratégiába be kívánja vonni a civil társadalmat, ez fogadókészségre talált a másik oldalon, de lassú.

 

(12.50)

 

Azért lassú, mert nem tudnak Budapestre utazni, azért lassú, mert nem rendelkeznek internetes hozzáféréssel, és mondjuk, nem a weboldalon keresztül tudnak tájékozódni vagy elektronikus úton levelezni, de akik ki akarják nyilvánítani a véleményüket, azok ezt tehetik.

Azt is elmondom, hogy személyesen vettem részt ezeken az egyeztetéseken, mert ahogy az előző év szeptemberében valóban Medgyessy Péter miniszterelnök úr 600 civil szervezet képviselője előtt meghirdette párhuzamosan a stratégiát és annak egyik kiemelt elemét, a nemzeti civil alapprogramot, akkor annak voltak régiós vitái. Én négy ilyen vitában is részt vettem, és pontosan azt erősítették meg a civil szervezetek, hogy egyik gondjuk az, hogy az állami támogatásokból hogyan jutnak pénzhez.

De ugyanilyen nagyságrendű gondjuk az, hogy a különböző jogi szabályozások segítik vagy gátolják az ő további munkájukat; hogy az adójukat duplán fizetik-e vissza; hogy kell-e az ő számukra minden esetben külön igazolásokat beszerezni a pályázatírásokhoz. Ha egy civil szervezet feladatot vállal át az államtól vagy az önkormányzattól, akkor annak a civilnek, akit ő munkáltat, ugyanolyan szabályok szerint van-e a befizetési kötelezettség az utána történő munkáltatásban, vagy nem.

Ezek a valós problémák. És aki látta és láthatta több mint fél év óta, hogy készül ez a civil stratégia, ennek mellékletében, a feladatok között ezeket találja felsorolva. Fel vannak sorolva, hogy milyen törvényi változásokat kell megtenni, és fel van sorolva, hogy mely területekre kell jobban odafigyelni. Ezt azok, akik komolyan gondolják a civilek oldaláról, és komolyan gondolják az állam oldaláról, azt hiszem, ha együtt tekintjük, akkor azt mondhatjuk, hogy elfogadjuk. Nem mindenkihez jutott el ez a fajta előzetes egyeztetési lehetőség. De a mai nap is jó arra, meg a tegnapi, meg amióta a sajtóban és a nyilvánosság előtt kiderült, hogy a parlament tárgyalja jelen pillanatban ezt a törvényt, és reméljük, hogy a későbbiekben sorozatban a többi rendeletet és törvényt is, ehhez ők hozzá tudnak járulni.

Nemcsak az ellenzéki képviselői oldalra, hanem hozzánk is érkeztek javaslatok százával. És ezek a javaslatok részben pontosításokat javasolnak a törvényben, amelyeket mi is megteszünk a képviselői indítványunkban, valamint olyan további problémákra hívják fel a figyelmet, amely az ő életüket hosszú távon befolyásolja.

Amit tehát mondani szerettem volna: kérem képviselőtársaimat az ellenzéki oldalon is, hogy ha többször kinyilvánították azt, hogy támogatják és fontosnak tartják ezt a törvényt, akkor ne az első pontnál torpedózzák meg rögtön azzal, hogy azért nem alkalmas még általános vitára sem, mert nem volt egyeztetés. Egyeztetés ugyanis volt, csak ez a folyamat, amiről beszéltem, elkezdődött, nem záródott le, de azt gondolom, jó irányba megy. Van tehát egy stratégiai elképzelés, és ahhoz a különböző elemekben nekünk, mindannyiunknak kötelezettsége, hogy jobbító indítványokat tegyünk. De úgy gondolom, hogy a civileknek is van erre lehetőségük.

Tehát még egyszer innen is kérem őket, hogy úgy, ahogy eddig is, a különböző fórumokon, a civilház-hálózaton keresztül, megkeresve országgyűlési képviselőjüket, vagy ha olyan szerencsések, hogy valóban tudnak kapcsolódni a világhálóra, akkor minden úton tegyék meg ezt, mert ennek a törvénynek a szelleme és általában a stratégia szelleme is a nyitott jogalkotást helyezi előtérbe, és erre így nekik módjuk lesz.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai