Készült: 2020.07.03.11:55:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2004.04.06.), 44. felszólalás
Felszólaló Halmai Gáborné (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Kulturális bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:58


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALMAI GÁBORNÉ, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kulturális és sajtóbizottság tegnapi ülésén megtárgyalta a helyi önkormányzatok 2004. évi új címzett támogatásáról szóló előterjesztést, és azt 11:8 arányban támogatásra javasolja. A kulturális bizottságban az ellenzék elsősorban politikai szempontok alapján értékelte az előterjesztést, a kormánypártiak pedig annak szakmai tartalmáról próbáltak érveket hozni. Ezekből idéznék.

Az elmúlt években is a címzett támogatás az egyik fontos forrása volt annak, hogy a helyi önkormányzatok a feladataikat teljesíteni tudják. Az idei évben 75 támogatott igényből 12 a kulturális területet érinti. A 61,8 milliárdos támogatásból 8,5 milliárd forintnyi összeg jut a kultúrára. Összehasonlításképpen, az előző évben a 12 helyett 8 pályázat és a 8,5 milliárd forint helyett 7,5 milliárd forintos támogatás jutott a területre. Ehhez még azt is hozzátenném, hogy az előzőekben megszólaló oktatási bizottság előadója is jelezte, hogy vannak olyan fejlesztések, amelyek átfedéssel vannak a kulturális területre is, tehát a 8 pályázat mellett az oktatási területről sport- és ifjúsági centrum építése, művészeti iskola fejlesztése, iskolai könyvtár fejlesztése is a kulturális területet gazdagítja.

Az előterjesztés kiemeli, hogy a különböző többfunkciós intézmények, a művészeti tevékenység, az alkotómunka támogatása, a könyvtári, levéltári, múzeumi terület támogatása a cél, és elsősorban az, hogy a helyi önkormányzatok az erről szóló kötelező feladataikat teljesíteni tudják. Ha megnézzük a támogatott javaslatokat, ezek között az alábbi témákat látjuk: állatkert-rekonstrukció, ifjúsági és gyermekházak rekonstrukciója és egyben bővítése, művelődési otthon és új faluház létrehozása, könyvtárbővítés és -átalakítás a XXI. század követelményeinek megfelelően, könyvtárépítés megvalósítása, multifunkcionális kulturális központ és hangversenyterem építése, sportcsarnok-rekonstrukció, filmszínházbővítés és -rekonstrukció, művelődésiközpont-rekonstrukció, volt megyeház levéltár és múzeum céljára való felújítása és kialakítása, művelődési és zenei központ létrehozása.

(12.20)

Láthatjuk tehát, hogy a kulturális területnek szinte minden ágazatát érinti valamilyen típusú fejlesztés, és ezek nyilvánvalóan alkalmassá teszik ezeket az intézményeket a jövő kihívásaira.

Az is elhangzott a bizottságban az ellenzék oldaláról, amit ők nyilván ki fognak majd fejteni az ellenzéki véleményben, hogy ezek az összegek nem elegendőek. Ezt mi minden alkalommal valóban megerősítjük, hiszen erre a területre, ami a helyi társadalomfejlődést segíti meg, és hiszünk abban, hogy a kultúrának ebben fontos szerepe van, sokkal több forrás is juthatna. Mégis nagyon fontos kiemelni, hogy párhuzamosan a címzett támogatásokkal, néhány más forrás is megnyílt, például a múzeumi szakterületre, amit hiányolt az ellenzék a bizottsági ülésen, megnyílt az Alfa-programban, annak a második pilléreként, egy 350 millió forintnyi támogatás, amelyhez még 200 millió forintnyi fejlesztés is társul az informatika területén.

A tavalyi évben és az idei évben is megszületett már a pályázati kiírás az art-mozi hálózat fejlesztésére. Mi azt gondoljuk, hogy ez is a területet gazdagítja. Szó esett arról a bizottsági ülésen, hogy a revitalizációs program forrásai csökkentek, és bár ez igaz az eredeti elképzeléshez képest, de megnyílt a minisztérium által is támogatottan egy olyan európai uniós forrás, amely a SAPARD-támogatás keretében a vidék szellemi és tárgyi örökségének megmentésére szolgáló fejlesztéseket segíti, amelyekre április 30-áig lehet pályázatokat beadni. És hogy erre alkalmasak legyenek az önkormányzatok, a BM által kiírt önrészpályázat 40-60 százalékkal tudja kiegészíteni ezt a forrást. És ugyanez a forrás a Nemzeti Kulturális Alapból is megpályázható és elérhető.

Mindezeket összevetve, bár természetesen a bizottságunk is azt fogalmazza meg minden évben, hogy az erre a területre szánt források nem elégségesek, mégis azt gondoljuk, hogy a jelen előterjesztés teljes egészében megfelel a kívánalmaknak, tehát minden területre, a meglévő rekonstrukciókra és a bővítésekre is támogat forrásokat, ezért a bizottság 11:8 arányban általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai