Készült: 2020.07.05.18:13:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2004.02.16.), 174. felszólalás
Felszólaló Halmai Gáborné (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALMAI GÁBORNÉ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A kormány a nemzeti emlékezet program keretében 2004-ben, a költő születésének 450. évfordulóján Balassi-emlékévet hirdetett. Különös jelentőségű lehet ez, hiszen Balassi Bálint a magyar irodalom első igazán európai színvonalú alakja egyszerre volt nemzetközi és jellegzetesen magyar. Hazánk uniós csatlakozásának évében nagyon időszerű, hogy a nagy költő példáján keresztül bemutassuk, hogyan lehet egyszerre korszerűnek, európainak lenni, és egyúttal megőrizni, fejleszteni a nemzeti hagyományokat. A költő humanista műveltsége, az egész európai irodalom értékeit kisugárzó életműve kiválóan alkalmas a hazánkról alkotott európai kép színesítésére és gazdagítására.

 

(17.40)

Balassi a magyar irodalmi hagyományt európaibbá tette, az európai irodalmi áramlatokat a magyar nyelvre alkalmazta, és ezáltal nyelvünket a korszak egyenrangú kultúrahordozójává tette, így szerepet játszott az Európa felé való kulturális nyitás erősítésében. A kultúrában és a nyelv területén végzett kiemelkedő szerepe mellett Balassi katonai tevékenységén keresztül be lehet mutatni a török elleni harcokat, a végvári vitézek emberpróbáló életét, vitézségét és kitartását. Fontos, hogy mindannyian érezzük: a magyar nép és jeles fiai minden korban kiváló teljesítményeket, ugyanakkor a viharos időszakokban hősiességet, a jövőért és a magyarság, a nemzet ügyéért bátorságot és kitartást tanúsítottak, amelyre büszkék lehetünk, s amely egyben záloga nyelvünk, kultúránk, nemzetünk fennmaradásának minden körülmények között.

A méltó megemlékezés mellett ez az emlékév alkalmas lehet annak az üzenetnek a megfogalmazására, hogy az Unióhoz való csatlakozást kihívásnak, a teljesítményekkel arányos fejlődési lehetőségnek fogjuk fel, s higgyünk abban, hogy erre nemcsak a nemzet egyes kiváló fiai, de mindannyian képesek vagyunk. 2003-ban a Deák-év nem tett ki egy teljes évet.

Kérdezem a miniszter urat: a Balassi-év hány hónapig fog tartani? Milyen programokkal, rendezvényekkel készül a tárca a nagy humanista méltó megünneplésére?

Köszönöm válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai