Készült: 2020.09.20.06:26:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

258. ülésnap (2005.10.25.), 146. felszólalás
Felszólaló Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Gusztos képviselőtársam akaratlanul is rámutatott ennek az előterjesztésnek egy súlyos hiányosságára, amit én is akartam mondani, csak kifutottam az időből. Tehát itt a civil szervezetekről van szó.

Arról volt szó, hogy igen, ebben a kérdéskörben a civil szervezetek - a jó akaratú civil szervezetekről volt szó - bizonyos segítséget adhatnak, de nem helyettesíthetik az állam feladat-átvállalását. Rengeteg munkája van a civil szervezeteknek, Nyugat-Európában szinte a civil szervezetek viszik el ennek az egész problémakörnek a 60-70 százalékát, hiszen pont a segítségnyújtásnál, nem a pénzbeli segítésnél, hanem a pszichikai-lelki segítségnyújtásnál ezeknek a civil szervezeteknek van a legnagyobb szerepe. És erre utal az Európai Unió Tanácsának az irányelve is, hogy erről rendelkezni kell.

Ugyanakkor a mi előterjesztésünk, ez az előterjesztés az égadta világon semmit nem beszél a civil szervezetekről. Illetőleg egy paragrafusban megemlíti, azt mondja, hogy felhatalmazást kap a belügyminiszter, hogy rendelettel állapítsa meg az irányítása alá tartozó szervek áldozatsegítő feladatait, azok civil szervezetekkel való együttműködésének formáit. Vagyis ő nem beszél róla, hanem a Belügyminisztérium hatáskörébe utalja, feltételezve, hogy vannak a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozó ilyen szervezetek, és akkor majd ezeknek lesz áttételes kapcsolata ezekkel a civil szervezetekkel.

Tehát akkor ebből az következik, hogy a civil szervezeteknek, amelyeknek kétségtelenül magukkal az áldozatokkal van közvetlen kapcsolatfelvételi igénye, ez a lehetőség egy távoli dolog lesz, hiszen ők nem a hivatallal lesznek kapcsolatban, vagy a hivatal nem őket jelöli meg, hogy tessék X. Y. segítő szolgálathoz fordulni, amelyik kiváló pszichológussal rendelkezik, pont az ilyen ügyek megoldására, és aki majd meg is fogja oldani ezt a dolgot, hanem áttételesen a Belügyminisztérium egyik szerve fog majd kapcsolatot tartani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a civil szervezettel, és az majd esetleg az áldozatokkal - képtelenség!

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai