Készült: 2020.06.04.04:47:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

24. ülésnap (2006.10.24.), 177-181. felszólalás
Felszólaló Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:30


Felszólalások:  Előző  177 - 181  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ZOMBOR GÁBOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Holnap tárgyalja a parlament a gyógyszerellátással kapcsolatos törvényt, amit nagyon fontos törvénynek tartok, és engedje meg, hogy felidézzek néhány rövid részletet abból, amit jelenlegi miniszterelnökünk mondott a választások előtt egy interjúban, amelyet a Gyógyszerészeti Hírlapban írtak le.

Az újság kérdése: "Nagy változástól nem kell félnie a szakmának?" Gyurcsány Ferenc: "Nincsenek napirenden nagy változások." Ehhez képest, úgy gondolom, hogy az a törvényjavaslat, amelyet benyújtottak, alapjaiban változtatja meg a gyógyszerellátást.

A következő kérdés: "Változhat-e a gyógyszertárak létesítésével kapcsolatos szabályozás?" Gyurcsány Ferenc: "Nem. Az a szabályozás, ami ma területi védettséget, területi monopóliumot s jól behatárolt ellátási körzetet biztosít a patikáknak, ez a szabályozás fennmarad. Ezt mi nem fogjuk bántani."

(16.50)

Ehhez képest a kormány gyógyszertörvény-tervezetének legfontosabb pontjai: a gyógyszerforgalmazás liberalizációja, gyógyszerek árusítása a plázákban, benzinkutakon, a patikaalapítási jog fellazítása. Ezek önök szerint nem nagy változások? Igazat mondott annak idején a miniszterelnök?

A következő kérdésre Gyurcsány Ferenc ezt mondta: "Köztudott, hogy 500 ezer gyógyszerész-beteg találkozás történik naponta. A betegek bizalommal fordulnak a gyógyszerészekhez, akik meghatározó személyiségei saját mikrokörnyezetüknek." A kérdésem az, hogy kihez forduljanak ezentúl bizalommal a betegek, mert a gyógyszerészhez nem engedik. A benzinkutashoz? Az áruház eladóihoz?

És végül nagyon olcsó poén lenne (Az elnök csenget.) idézni az őszödi beszédből, hogy "hazudtunk reggel, éjjel meg este", és megkérdezni azt, hogy amikor ez az interjú elkészült, éppen reggel volt, netán éjjel vagy este. (Az elnök ismét csenget.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr.

DR. ZOMBOR GÁBOR (Fidesz): Én inkább azt szeretném megkérdezni öntől...

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr.

DR. ZOMBOR GÁBOR (Fidesz): ...hogy mi változott meg az elmúlt időszakban, hogy ilyen változások történnek.

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  177 - 181  Következő    Ülésnap adatai